Вишковић: Плате у ковертама не можемо за сад спријечити

21.05.2021. 09:04
0
ИЗВОР: srpskainfo

Влада Републике Српске усвојила је јуче сет закона којим се омогућава повећање плата радницима у Српској, јер је, између осталог, повећан и неопорезиви дио личних примања са 500 КМ на 700 КМ.

Ослобађање неопорезивног дијела иде искључиво на повећање личних примања запослених у Српској, поручио је премијер Радован Вишковић, а рачуница каже да ће за радника на минималцу то практично значити повећање за 20 КМ.

У Српској је истовремено повећана и најнижа плата са 520 КМ на 540 КМ.

Међутим, чак и са овим измјенама може се десити да запослени званично добију већу плату, али да им послодавац за толико умањи дио примања које добијају у “коверти”.

 – Све је то могуће. Немојте се заносити идејом да ћемо то у потпуности ријешити. Када сам у јавности рекао да ћемо ићи у смањење сиве зоне и уплата “на црно” говорио сам о томе да се радници пријављују на четири сата, а они раде осам и више сати. Ми смо приједлогом закона који иде у Народну скупштину то промијенили и рекли: “Можете пријавити радника на четири сата, али ћете обавезе раднику и буџету плаћати на износ најниже плате” – рекао је Вишковић на конференцији за новинаре.

Он вјерује да ће послодавци који су раднике пријављивали на мање радно вријеме, како би избјегли плаћање обавеза, сада их пријавити на осам сати, колико заиста и раде.

Вишковић је нагласио да ће Влада радити на томе да избјегне нелојалну конкуренцију и омогући свима који желе да раде, да раде у складу са законом.

– Ми ћемо крајем 2021. планирати нови систем фискализације који ће умногоме спријечити ово о чему смо говорили и увести више реда, да обавезе према буџету буду уредно плаћане и тиме смањити нелојалну конкуренцију – закључио је он.

Вишковић је недавно говорио о проблему да дио послодаваца пријављује своје раднике на најнижу плату, док им остатак новца исплаћује у „ковертама“, те најавио да ће стати у крај таквим послодавцима.

Коментари 0
Повезане вијести
"Руј" се прославља 119 година "Руј" се прославља 119 година
Психијатрије у проблему: Пацијенти не могу кући јер их породице не желе! Психијатрије у проблему: Пацијенти не могу кући јер их породице не желе!
Почела исплата пензија у Српској Почела исплата пензија у Српској
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 8m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 31m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 4m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 1m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 52m
    0