Влада након 30 година укида наплату посебне републичке таксе

08.12.2022. 17:58
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог Закона о престанку важења Закона о посебним републичким таксама којим се укида обавеза плаћања посебне републичке таксе чији су обвезници сви привредни субјекти у Републици Српској.

-Циљ укидања посебне републичке таксе је растерећење привредних субјеката и бржи раст привредне активности у Републици Српској - саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да су од средине марта 2020. године донијели низ мјера и субвенција с циљем смањења и санирања штете и губитака који су настали у пословању многих привредних субјеката усљед дјеловања панедемије.

-Овим мјерама је, од 1. јануара 2021. године, републичка такса смањена за 30 одсто, а од 2022. године за 60 осто у односу на 2020. годину, док се од 2023. године, након 30 година примјене, предлаже њено укидање – навели су у Влади.

Процјена остварења прихода од посебне републичке таксе у 2022. години износи око пет милиона КМ.

- Из тог разлога, укидање ове таксе од 2023. године значило би одрицање од буџетских прихода Републике Српске у поменутом износу у корист даље подршке привреди – нагласили су.

Коментари 0
Повезане вијести
Влада Српске задужила грађане за нових 15 милиона марака Влада Српске задужила грађане за нових 15 милиона марака
Прерађивачка индустрија Српске у паду скоро 6 одсто Прерађивачка индустрија Српске у паду скоро 6 одсто
За неразвијене и изразито неразвијене општине Влада Српске издвојила 1,5 милиона КМ За неразвијене и изразито неразвијене општине Влада Српске издвојила 1,5 милиона КМ
Најчитаније
 • Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића
  11h 29m
  0
 • Обавјештење о пријему захтјева категорисаних бораца ВРС на јединствени мјесечни борачки додатак
  13h 18m
  0
 • Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
  18h 0m
  1
 • Бањанин: Научни рад објављен у врхунском међународном часопису - доказ да се у Источном Сарајеву школују квалитетни кадрови
  15h 54m
  4
 • Сандри Савић потребни добровољни даваоци крви на ВМА
  7h 50m
  0