Влада помијешала тендере у журби да „Проинтеру“ да милион КМ

10.02.2022. 22:24
0
ИЗВОР: capital.ba

Тачно онолико колико је Влада Републике Српске процијенила да ће коштати, „Prointer ITSS“ је понудио за одржавање Data centra Владе РС и као једини понуђач добио уговор вриједан милион КМ. Колико се у Влади журило са доношењем ове одлуке показује образложење у којем су навели потпуно други тендер.

Генерални секретаријат Владе РС је у децембру прошле године расписао тендер за једногодишње одржавање Data Centra и инфраструктуре Информационог система Владе РС.

Процијењена вриједност набавке била је 854.700 КМ без ПДВ-а, односно 999.999 КМ са ПДВ-ом, што је о односу на годину раније више за око 100.000 КМ, а у односу на 2018. за чак 700.000 КМ.

- Прихвата се препорука Комисије за набавку  и уговор додјељује понуђачу „Prointer ITSS“ – član Infinity International Group,са цијеном од 854.700 КМ без ПДВ-а и 999.999 КМ са ПДВ-ом - наведено је у одлуци о додјели уговора.

Међутим, занимљиво је образложење одлуке у којем се наводи да се поступак јавне набавке односи на потпуно други посао.

Слика

Фото: capital.ba

Док се у одлуци наводи да се уговор за „јавну набавку услуга које се односе на на  одржавање

Data Centraи инфраструктуре Информационог система Владе РС“ додјељује „Проинтеру“, у образложењу исте одлуке пише да се „набавка односи на одржавање Јединственог информационог система за регистрацију пословних субјеката у РС“.

У Transparency Internationalu за CAPITAL кажу да је генерални секретар Владе РС донио одлуку гдје на неколико мјеста мијеша два различита назива јавне набавке.

- Ово би било спорно да је више понуђача доставило понуду јер би то био основ за жалбу, која суштински вјероватно ништа не би промијенила, али би могла да пролонгира сам поступак. Ова очигледна омашка службеника који је израђивао ту одлуку указује на чињеницу да Влада РС често овом понуђачу додјељује уговоре и да је то оно што свакодневно види међу папирима тако да и не обраћа много пажњу на то који је поступак у питању - каже Дамјан Ожеговић из ТИ БиХ.

Он је појаснио да је и у поступку за одржавање Data centra и за одржавање система за регистрацију једини понуђач био „Проинтер“ и да су и вриједности веома сличне.

- Такође, оно што је спорно је што су оба ова уговора милионске вриједности, а на њих се јавља само једна фирма која очигледно једина може да испуни тражене услове. У одлуци видимо и да овај понуђач унапријед доставља овјерене све сертификате и документе који су тражени, а које није дужан одмах доставити - рекао је Ожеговић. 

CAPITAL је раније објавио и да је одржавање Data centra Владе РС поскупјело за четири године за више од 300 одсто.

 Тај посао, за који је посљедњих година задужена искључиво фирма „Проинтер“, 2018. године коштао је 300.000 КМ док ће сада Влада исти посао платити само једну марку мање од милион марака.

Пише: М. Чигоја Љубојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 51m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    20h 24m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    20h 5m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    7h 5m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    4h 55m
    0