Влада Републике Српске до краја године купује "Сарајево-гас"

10.11.2022. 09:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Влада Републике Српске је путем Акцијског фонда Републике Српске објавила обавјештење о намјери преузимања компаније "Сарајево-гас" из Источног Сарајева.

Иначе, Акцијски фонд тренутно има 30 одсто акција у "Сарајево-гасу", Пензијски резервни фонд РС (ПРЕФ) 10 одсто и Фонд за реституцију Републике Српске пет одсто, те тако заједно посједују око 45 одсто акција.

У обавјештењу се наводи да се за сваку акцију која је предмет откупа понудилац обавезује да ће платити цијену од 0,9994 КМ.

Из Акцијског фонда Републике Српске су навели да је цијена утврђена у складу са чланом 15. Закона о преузимању акционарских друштава и представља књиговодствену вриједност акција с правом гласа, утврђену на дан посљедњег годишњег финансијског извјештаја.

- Основни капитал емитента износи 16.399.601 КМ, а подијељен је на 16.399.601 редовну (обичних) акцију, класе А, номиналне вриједности један КМ. Понудилац и лице које с њим заједнички дјелује заједно посједују 7.379.825 акција, што значи да је предмет понуде за откуп 9.019.576 акција. Уколико би биле све откупљене, овај посао би укупно коштао нешто више од девет милиона КМ - истиче се у овом обавјештењу.

Недељко Елек, директор "Сарајево-гаса", рекао је за "Независне новине" да је ово стратешка одлука Владе Републике Српске да путем куповине акција ове фирме контролише гасовод величине 60 километара и крене у гасификацију цијелог источног дијела Републике Српске.

- На прољеће ћемо кренути са гасификацијом шест општина. Из властитих средства смо кренули са монтирањем велике гасне станице у Шековићима. Слиједе Милићи, Власеница, ски-центар 'Игришта', један крак према Хан Пијеску, Пале, те гасификација 'Топлане' у Источном Новом Сарајеву" - објаснио је Елек.

На питање који су наредни циљеви након преузимања "Сарајево-гаса", Елек одговара да је први и основни гасификација наведених општина.

- Паралелно с тим имамо намјеру да градимо једно велико складиште у Источној Илиџи, гдје бисмо могли да лагерујемо гас. Ту је и циљ наставак гасификације према Братунцу, Сребреници и Зворнику - рекао је Елек.

Милош Грујић, директор Пензијског резервног фонда Републике Српске, казао је кратко за "Независне" да ће ова институција учествовати у преузимању компаније "Сарајево-гас".

- Добили смо обавјештење, упознати смо с одлуком Владе Републике Српске те ћемо имати активности за реализацију ове инвестиције. Максималан износ трансакције, под условом да се пријаве сви акционари, је 9.014.368,68 марака. ПРЕФ ће учествовати са највише једном трећином износа. Оваква преузимања трају до два мјесеца. Надамо се да ће бити завршено до краја године - истакао је Грујић.

До јула ове године је већински власник "Сарајево-гаса" био Војин Митровић, актуелни министар транспорта и комуникација БиХ, и то преко својих бијељинских фирми "Октан промет" и "Шипад комерц".

Подсјећамо, Влада Републике Српске донијела је одлуку 1. септембра којом задужују Инвестиционо-развојну банку Републике Српске и Фонд ПИО да из средстава фондова којим управљају (Акцијски фонд Републике Српске, Фонд за реституцију Републике Српске и Пензијски резервни фонд ПРЕФ) преузму редовне акције "Сарајево-гаса".

Аутор: Немања Вукојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Донесене измјене о борачком додатку Донесене измјене о борачком додатку
Влада Српске задужила грађане за нових 15 милиона марака Влада Српске задужила грађане за нових 15 милиона марака
Прерађивачка индустрија Српске у паду скоро 6 одсто Прерађивачка индустрија Српске у паду скоро 6 одсто
Најчитаније
 • Сандри Савић потребни добровољни даваоци крви на ВМА
  23h 49m
  0
 • Донесене измјене о борачком додатку
  4h 57m
  0
 • Рекеташи харају Бањалуком и Сарајевом
  10h 25m
  0
 • Ево која је држава проглашена најбољом за живот
  22h 1m
  1
 • За осумњиченима у афери "Тунел" трагали у околини Јахорине
  6h 15m
  0