Влада Србије ограничила цијене животних намирница и горива

28.04.2022. 19:45
0
ИЗВОР: srna.rs

Цијене основних животних намирница у Србији биће ограничене, јер је Влада данас усвојила измијењену и допуњену уредбу о ограничавању тих цијена, која ће се примјењивати 60 дана од ступања на снагу.

Уредба је донесена са циљем даље заштите тржишта, односно спречавања деформација у формирању цијена роба изузетно важних за снабдијевање потрошача, нарочито сиромашнијих социјалних категорија.

Канцеларија за сарадњу са медијима Владе Србије прецизирала је да се ограничење цијена односи на шећер кристал у паковању од килограма, брашно тип Т-400 и Т-500 у паковању до пет килограма, сунцокретово уље од литра и свињски бут.

Влада је усвојила и измијењену Уредбу о ограничењу висине цијена деривата нафте, којом се просјечна велепродајна цијена деривата евро дизел и евро премијум БМБ 95 на територији Србије увећава за по седам динара /око 0,06 евра/.

Донесена је и одлука о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте за 15 одсто од објављених усклађених износа на оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља.

Та одлука оправдана је актуелном ситуацијом са цијеном сирове нафте на свјетском тржишту, као и тенденцијом њеног даљег раста, која негативно утиче на макроекономску стабилност у земљи.

Коментари 0
Повезане вијести
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    12h 31m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    13h 46m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    19h 37m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    18h 4m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 56m
    0