Влада Српске тражи одобрење да се задужи 57 милиона евра

19.01.2021. 17:55
0
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске тражи од посланика у Народној скупштини Републике Српске да одобре кредитно задужење од 57 милиона евра. Дио новца ће бити пласиран фирмама и пољопривредницима, а други дио инвестиран у ријечни саобраћај.

Највећи кредит од 30 милиона евра, Влада планира да подигне код Свјетске банке за прву фазу програма интегрисаног развоја коридора ријека Саве и Дрине. План је да се кредит враћа 32 године уз грејс период од седам година, по референтној каматној стопи и фиксној маржи.

Образлажући свој приједлог, у Влади кажу како је водни саобраћај повољнији у односу на друге видове саобраћаја, као и еколошки прихватљивији али да се од рата па наовамо у његову инфаструтуру веома мало улагало.

На дијелу ријеке Саве који припада Републици Српској предвиђени су радови на чишћењу корита, уклањања плићака, а план је и да се изради пројектна документација за изградњу пристаништа у Градишци. Са друге стране, када је Дрина у питању, план је да се новац улаже у вишенамјенско коришћење њеног водног потенцијала.

Други кредит од 22,4 милиона евра Влада планира да узме код Свјетске банке за пројекат подршке опоравка фирми погођених посљедицама пандемије вируса корона.

Ово задужење ће се враћати 15 година, по истим условима као и претходни кредит, а пројекат ће реализовати Инвестиционо-развојна банка Републике Српске и Министарство привреде и предузетништва и трајаће до краја 2024. године.

Међутим, новац ће привредницима бити пласиран путем кредитних линија.

 - Без обзира на то да коначан исход негативних ефеката пандемије на радна мјеста и пословне субјекте и данас није познат, извјесно је и сигурно да поменута пандемија штети пословним субјектима, те да ће истим бити потребна подршка како би остали финансијски одрживи, посебно имајући у виду окружење у коме је присутна повећана несигурност, ограничена је мобилност, прије свега људи, те повећана несигурност у смислу доступности финансијских средстава - стоји у образложењу Владе.

Треће задужење од 4,7 милиона евра је намјењено за развој пољопривреде и сеоског предузетништва. Кредит се Републици Српској одобрава на рок од 18 година, са роком одгоде на три године и уз годишњу референтну каматну стопу ИФАД (Међународни фонд за развој пољопривреде).

- Циљ Пројекта је економски развој руралних подручја Републике Српске и смањење сиромаштва сеоског становништва стварањем бољих услова и могућности за генерисање прихода и унапређење животног стандарда циљних домаћинстава - кажу у Влади Српске.

Пројекат ће трајати пет година, а биће обухваћени мали пољопривредни произвођачи и друге категорије сеоског становништва, првенствено незапослени млади људи и жене на селу, који још увијек нису повезани с тржиштем.

Иначе, према посљедњим подацима јавни дуг Републике Српске који подлијеже законском ограничењу закључно са септембром прошле године износи 5,8 милијарди КМ што је 53,24 одсто процијењеног БДП-а за 2020. годину.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    21h 27m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    10h 40m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    10h 11m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    10h 34m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    6h 27m
    0