Влада Српске уложила 15 милиона КМ и преузима „Андрићград“ од Кустурице

20.10.2020. 21:12
2
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске, на основу уложених 15 милиона марака, преузеће већинско власништво над „Андрићградом“ од Емира Кустурице, чије улагање је у тај пројекат процијењено на око пет милиона марака, потврђено је за портал CAPITAL.

Влада Републике Српске дала је прије пет дана сагласност на Приједлог Уговора о уступању и преносу удјела у привредном друштву „Андрићград“ Вишеград.

-Према уговору Влада Српске биће уписана у структуру власништва привредног друштва „Андрићград“ са 63,68 одсто, општина Вишеград са 14,50 одсто, а предузеће „Лотика“ и Емир Кустурица са 21,82 одсто удјела у власништву. Доношење овог акта предуслов је да сваки од оснивача у Скупштини друштва „Андрићград“ у одговарајуће регистре буде уписан на основу капитала уложеног у овај пројекат од 2011. године до данас-, рекли су у Министарству трговине и туризма Републике Српске.

Додали су да је у реализацију пројекта изградње и опремања комплекса „Андрићград“ до сада уложено укупно 23.787.265 КМ, од чега је Влада уложила око 15 милиона КМ.

Гледајући проценте, јасно је да је улагање Кустурице износило око пет милиона, а општине Вишеград око три милиона КМ.

Подсјећамо, CAPITAL је објавио да Влада Републике Српске не зна тачно колико је до сада уложила у „Андрићград“ и колико то вриједи, због чега је покренула процес процјене улагања.

Кустурица, односно његово предузеће „Лотика“ Мокра Гора било је већински власник „Андрићграда“ у Вишеграду у којем су, с друге стране, подједнак удио имале Влада Републике Српске и општина Вишеград.

Влада скоро десет година улаже милионе марака у „Андрићград“, али тачан податак о висини улагања није до сада саопштен, као што нису постојали ни подаци о улагању Кустурице.

„Андрићград“ је основан 2011. године потписивање уговора између Владе Републике Српске, општине Вишеград и предузећа „Лотика“. Оснивачки улог био је 10.000 КМ, од тога је Влада уплатила 2.450 КМ, општина Вишеград 2.450 КМ и „Лотика“ 5.100 КМ, чиме је постала већински власник.

Након објаве текста да је Влада затражила процјену улагања, Кустурица се обрушио на CAPITAL пријетећи тужбом, изврћући чињенице и оптужујући нас да смо умањили његово улагање, што није тачно.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Osman beg 22.01.2022. 23:21
    Bakire ne treba nam više tvojijeh Srba mnogo su skupi
  • Generic placeholder image
    Vazda 21.10.2020. 07:46
    Kakav laznjak!
Повезане вијести
Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака
Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини
"Гугл" избрисао сајтове институција Српске "Гугл" избрисао сајтове институција Српске
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    23h 25m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    23h 5m
    1
  • Одата почаст српским борцима палим на Јасику
    21h 14m
    5
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    18h 17m
    2
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    3h 3m
    0