Влада Српске: Увођење заједничких уџбеника са Србијом

11.03.2021. 18:05
0
ИЗВОР: СРНА

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о увођењу новог са Србијом јединственог приступа изучавању предмета од националног значаја и изради уџбеника за наставне предмете српски језик и књижевност, историја, географија, познавање природе и друштва, музичка култура и ликовна култура.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије и Министарство просвјете и културе Српске, као потписници Споразума о сарадњи у области образовања од 10. марта прошле године, сагласили су се да ће остваривати сарадњу првенствено кроз реализовање заједничких активности на заштити српског језика и очувања ћирилице, као и израду заједничког наставног плана и програма и уџбеника, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Ресорна министарства сарадњу ће остварити и кроз омогућавање заједничког коришћења свих капацитета у промовисању српског језика, заједничко дјеловање на очувању и развоју српског националног језичког и културног идентитета, повезивање образовних институција и појединаца, као и обезбјеђивање наставног кадра, уџбеника и књига.

Министарство просвјете и културе је задужено да у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево и ресорним министарством Србије обезбиједи заступљеност садржаја дефинисаних заједничком језгром наставног програма за наставне предмете од националног значаја у уџбеницима за Републику Српску.

Задужује се Министарство просвјете и културе Српске да у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Србије формира радну групу с циљем увођења новог приступа изучавању предмета од националног значаја са Србијом и израде уџбеника за наставне предмете српски језик и књижевност, историја, географија, познавање природе и друштва, музичка култура и ликовна култура.

Влада Српске усвојила је информацију о потреби инвестиционих улагања у Универзитет у Источном Сарајеву, те задужила Министарство финансија да обезбиједи 1.500.000 КМ за потребе трајног рјешавања смјештаја Ректората Универзитета у Источном Сарајеву и Музичке академије.

Задужује се Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво да прати реализацију инвестиционих улагања и да о провођењу наведених активности редовно обавјештава Владу.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о потреби обезбјеђења финансијских средстава за санацију Павиљона три у оквиру пројекта "Реконструкција објеката у Студентском центру жНикола Теслаж Бањалука".

Влада је задужила Министарство финансија да обезбиједи недостајућа средства у износу од 500.000 КМ за потребе санације и адаптације овог павиљона.

Задужују се Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Студентски центар "Никола Тесла" у Бањалуци да предузму све неопходне активности на даљој реализацији пројекта.

Задужује се Министарство за научнотехнолошки развој да прати реализацију инвестиционих улагања и да о провођењу наведених активности редовно обавјештава Владу.

Влада Србије је донирала 1.955.830 КМ за пројекат обнове Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци. Уз претходно прибављену сагласност Управног одбора Универзитета у Бањалуци којом је одобрена санација трећег павиљона, руководство Студентског центра је у складу са прописима обавило одговарајуће припреме.

Главним пројектом санације предвиђени су грађевински радови, односно занатски радови као и регулисање водоводне инфраструктуре, набавка и монтажа санитарних елемената.

Анализом спроведених припрема и завршеног главног пројекта закључено је да ће за све неопходне радове санације и адаптације по предметном пројекту бити потребно додатних 500.000 КМ.

Измјена Закона о заштити потрошача

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача у Републици Српској ради унапређења области заштите потрошача, те даљег усклађивања са директивама ЕУ.

Предложеним измјенама и допунама додатно се олакшава потрошачу остваривање права на рекламацију производа или услуге тако што се, поред копије рачуна, као услова за остваривање права на рекламацију, доказивање куповине производа која је предмет рекламације омогућава и другим неспорним документима (овјерена гаранција, признаница, доставница, отпремница, слип у случају плаћања банковном картицом и слично).

Предложеним Нацртом закона се терминолошки прецизира појам "потрошачки уговор", прописује се обавеза трговца да изврши уговор према потрошачу за испоруку производа или услуге у року од најдуже 30 дана, уколико није другачије уговорено, као и обавеза, односно рок за поврат уплаћеног износа након раскида уговора због истека рока, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Додатно се прецизира обавеза трговца у вези са информисањем потрошача о цијенама производа или услуга, прописује се обавеза поступања трговца у ситуацијама када није испунио обавезу у случају авансног плаћања.

Такође се прописује начин евидентирања приговора потрошача које трговац прими путем поште или електронским путем.

На потпунији и јаснији начин се уређује право потрошача на избор начина рјешавања приговора због недостатка на производу, које је већ било уређено у примјени, али се сада додатно прецизира рок од 30 дана у којем је трговац дужан да испуни захтјев потрошача у вези са поправком или замјеном производа са недостатком, или рок од седам дана за поврат уплаћеног износа за производ са недостатком.

Новина је и да се предложеним рјешењем уређује одговорност трговца и за продају половних производа.

Влада је на данашњој сједници утврдила Приједлог закона о нотарској служби, јер је важећи закон мијењан више пута због чега су се у примјени јавиле одређене нејасноће као и потреба усаглашавања овог закона са измјенама других закона.

Предложеним рјешењима не мијења се постојећи концепт нотаријата, односно задржани су постојећа организација и надлежности нотара.

Овим законом уређују се нотарска служба у Републици Српској, поступак избора, разрјешења и престанка службе нотара, именовање вршиоца дужности нотара и замјеника нотара, надлежности нотара, обавезе нотарске обраде исправа и нотарских потврда, правила поступка о начину пословања нотара.

Њиме се уређује и вођење пословних књига, начин чувања исправа и списа, дисциплинска одговорност нотара, награда за рад и надокнада трошкова нотара, полагање нотарског испита и надзор над примјеном закона, као и друга питања битна за обављање нотарске службе.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Наредних дана промјенњиво, сутра могући јачи пљускови и град Наредних дана промјенњиво, сутра могући јачи пљускови и град
Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба
Када радник има право на скраћено радно вријеме? Када радник има право на скраћено радно вријеме?
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    2h 24m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    2h 29m
    1
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    15h 51m
    0
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    3h 21m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    3h 35m
    0