Владика Јефрем освештао новоизграђену цркву брвнару у Машићима

10.08.2019. 13:53
0
ИЗВОР: Срна

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем освештао је данас новоизграђену цркву брванару Светог пророка Илије у засеоку Гај у мјесној заједници Машићи.

Изградњу храма финасирали су мјештанин овог села Стево Стојнић и његова породица. Стојнића је владика Јефрем прогласио кумом храма.

Стојнић је рекао да је заједно са мјештанима три године градио цркву и да су жељно ишчекивали када ће бити освештана.

Он је истакао да је урађено много и на уређењу црквеног дворишта и мјесног гробља, а до сљедећег Илиндана планирана је и изградња надстрешнице од дрвета, која ће моћи да прими до 100 људи.

Стојнић је испричао да му се жеља да изгради цркву у свом селу јавила још у младости и да му се сада указала прилика, те је направио храм од храстовог дрвета чију су комплетну градњу финансирали он и његова породица.

„Власник грађевинског предузећа `Нискоградња` из Лакташа Љубо Ћубић помогао је да се асфалтира двориште, а Градска управа и градоначелник Градишке Зоран Аџић помогли су да се асфалтира пут и обезбиједе вода и струја до цркве“, додао је Стојнић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је до прије три године засеок Гај био готово заборављен, али да је великом вољом и жељом мјештана и појединаца, као што је Стево Стојнић, омогућено да овај заселак и његова црква буду мјесто гдје ће се народ окупљати.

Аџић је навео да је кроз Гај играђен пут који спаја регионални пут Душаново-Турјак и магистрални пут Нова Топола-Козарска Дубица с циљем да се обезбиједе услови да би мјештани остали да живе у овом селу.

Машићки параох, протонамјесник Петар Јовановић рекао је да засеок Гај броји педесетак домаћинстава, али да вјерује да ће овој цркви долазити и мјештани Машића и сусједних села.

 

Након што је освештао храм, владика Јефрем је служио Свету архијерејску литургију.

Коментари 0
Повезане вијести
Црква Светог пророка Илије у Кијеву прославља крсну славу Црква Светог пророка Илије у Кијеву прославља крсну славу
Прослављена крсна слава Цркве Светог пророка Илије на Требевићу (ФОТО) Прослављена крсна слава Цркве Светог пророка Илије на Требевићу (ФОТО)
Слава Цркве Светог пророка Илије на Лукама 7. августа Слава Цркве Светог пророка Илије на Лукама 7. августа
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    15h 29m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    13h 31m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    12h 24m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    12h 29m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    11h 32m
    1