Власници „Мофаса“ добили паре и отишли

03.10.2022. 17:15
2
ИЗВОР: capital.ba

 Градска управа Источног Сарајева и формално је постала власник и преузела управљање предузећем „Мофас“ којем је пријетила ликвидација.

Код Окружног привредног суда у Источном Сарајеву у Регистар пословних субјеката уписани су подаци о промјени оснивача друштва и промјени лица овлашћеног за заступање.

- Престају овлашћења за заступање Миливоју Гутаљу, а друштво ће заступати Стеван Шобот. Из друштва иступају Отте Дирк, Шефик Хусаковић и Паул Бернхардт ГмбХ и оснивачка права и чланске удјеле преносе на јавно предузеће ’Директне инвестиције града Источно Сарајево’ - наведено је у рјешењу Окружног привредног суда.

Предсједник Синдикалне организације „Мофаса“ Зоран Лазаревић потврдио је данас за Capital да је процедура око преузимања овог предузећа и формално завршена, али је истакао да значајнијих послова још немају.

- Радили смо у претходном периоду неке пројекте за град Источно Сарајево. Надамо се да ћемо сада почети са конкретнијом производњом. Од 70 радника колико смо имали када су ови проблеми почели сада нас је остало 48. Неки су испунили услове за пензију, а неки су отишли добровољно. Сутра почињемо са једним значајнијим пројектом, али мислимо да би Влада и Град могли више да се ангажују око тражења тржишта јер ми то не можемо сами радити - рекао је  Лазаревић.

Подсјећамо, Влада Српске је прије седам година са инвеститорима из Њемачке и Тешња, на имовини некадашњег гиганта „Фамоса“, формирала предузеће „Мофас“.

У новоформираном предузећу 49 одсто власништва имао је „Фамос“, који је у већинском власништву Републике Српске, фирма „Паул Бернхардт“ два одсто, њен власник Отте Дирк 24 одсто, док је Шефик Хусаковић из Тешња имао 25 одсто.

Међутим, половином прошле године Capital је открио да владини партнери намјеравају да ликвидирају предузеће, што је довело до штрајка радника који су тражили помоћ од Владе.

Након што им је Влада РС дозначила два милиона КМ за куповину удјела страних партнера, Градска управа Источног Сарајева је почетком ове године потписала уговор о  куповини 51 одсто удјела у предузећу “Мофас”, а процедура преузимања окончана је прије неколико дана.

Пише: М.Љ.

 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Delija 04.10.2022. 22:17
    Sad ce da ga sravne sa zemljom i nicu nove zgrade u Decanskoj.
  • Generic placeholder image
    Anonimno 03.10.2022. 19:21
    Samo ispiranje mozga...
    Gdje su masine koje su se koristile za proizvodnju
    Gdje je jedan majstor mogao obuciti koliko mladih zanatu
    Strasno I sam sobot Stevo...sram ga bilo
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 38m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 22m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    17h 7m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    14h 6m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 18m
    0