Возачке дозволе из БиХ нису признате у 12 европских земаља

15.04.2023. 14:12
0
ИЗВОР: srna.rs

Возачке дозволе БиХ нису признате у Албанији, Грчкој, на Kипру, Малти, Холандији, Норвешкој, Италији, Ирској, Словенији, Шпанији, Шведској и Швајцарској, информација је Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара.

Из Министарства наводе да је Предсједништво БиХ 17. маја прошле године донијело одлуку о прихватању споразума између БиХ и Шпаније о обостраном признавању и замјени возачких дозвола, те да је на основу тога ово министарство упутило другој страни позив за организацију потписивања споразума, на који се чека одговор.

Још 2013. године покренута је иницијатива за закључивање споразума са Албанијом о узајамном признавању и замјени возачких дозвола и били су заказани преговори за усаглањавање његовог текста, али их је албанска страна отказала непосредно прије договореног термина састанка.

Ово питање поново је актуелизовано 2022. године када је БиХ прослиједила нацрт споразума, на који се очекује одговор албанске стране.

Усаглашавање споразума са Италијом о узајамном признавању и замјени возачких дозвола траје од 2012. године, али до сада није дошло до њега, напоменули су из Министарства.

Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара навело је да је иницирало закључивање билатералних споразума о узајамном признавању и замјени возачких дозвола са Грчком, Kипром, Малтом, Холандијом, Норвешком, Ирском, Словенијом, Шведском и Швајцарском, а усаглашавање текста споразума није ни започето јер не постоји спремност друге стране.

БиХ је иницирала и допуну споразума са Њемачком како би се уз категорије А и Б омогућило међусобно признавање возачких дозвола и за остале категорије без полагања теоријског или практичног испита, на коју још није добијен позитиван одговор њемачког надлежног органа.

Kада је ријеч о Словенији, из ове земље истичу да слиједе препоруке Европске комисије која је основала експертску радну групу која је сачинила списак земаља које нису чланице ЕУ за које се препоручује замјена возачких дозвола за одређене категорије, али БиХ и још неке земље нису на том списку, јер, како је наведено, није било могуће поуздано провјерити испуњење заједничких договорених критеријума.

Министарство инфраструктуре Словеније обавијестило је Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара да је возачку дозволу потребно замијенити само у случају да особа из БиХ у Словенији има уобичајено пребивалиште и на основу дозволе за боравак дуже од године, а да се у другим условима може користити возачка дозвола из БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    11h 1m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    11h 7m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    11h 5m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    9h 56m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    43m
    0