Врело "Касиповац" привремено уведено у систем водоснабдијевања

30.09.2021. 17:42
0
ИЗВОР: Катера
КП "Водовод и канализација" а.д. Источно Сарајево окончало је радове на увођењу изворишта "Касиповац" у систем водоснабдијевања, саопштено је из овог предузећа.
 
У саопштењу се додаје да је издашност врела у минимуму 8 l/s и у данима редукције ће бити значајна подршка постојећем капацитету изворишта Тилава, уз недавно каптирану "Топличину", чија издашност је 10 l/s.
 
- У резервоару Топличина који је заједнички за ова два врела (Топличина и Касиповац), приликом реконструкције која је рађена почетком 2021. године, планиран је и уграђен улазни вод и за врело Касиповац као дио заједничког пројекта. Такође, уграђена је пумпа која ће задовољити количине воде са оба поменута врела. Све радове изводило је наше предузеће, а трошкове је сносила општина Источно Ново Сарајево - наводи се у саопштењу.
 
Слика

 

Фото: КП "Водовод и канализација"

Из "Водовода и канализације" Источно Сарајево истичу да се врело Касиповац налази у насељу Топлик, те овим путем се захваљују Лазару Нишићу, Ристи Нишићу и Александру Шкрби који су дозволили да врело Касиповац привремено буде каптирано до окончања имовинско-правних односа.
 
- Постављен је привремени цјевовод и врело Касиповац доведено је до резервоара "Топличина" одакле се даље транспортује до филтерског постројења Тилава. КП "Водовод и канализација" а.д. Источно Сарајево наставља активности на обезбјеђивању додатних количина воде као алтернативу екстремно смањеној издашности изворишта Тилава, које се налази на историјском минимуму - навели су из овог предузећа.
 
У том контексту ради се на детаљним хидрогеолошким истраживањима питких подземних вода у ширем подручју изворишта Тилава.
 
У току је одређивање микролокације за истражно-експлоатациону бушотину која би се након позитвног резултата претворила у експлоатациони бунар а чиме би, како се надају, добили додатне количине воде.
Коментари 0
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Дјечији фудбалски турнир 1. и 2. јуна у Источном Новом Сарајеву Дјечији фудбалски турнир 1. и 2. јуна у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    10h 38m
    8
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    23h 48m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    8h 40m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    22h 39m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    7h 33m
    0