Вучић: Мир између Срба и Бошњака од пресудног значаја за будућност

20.04.2021. 08:57
0
ИЗВОР: srpskainfo

Предсједник Србије Алексадар Вучић је поручио да неће бити рата и да многи измишљају рат. На питање зашто се Србија наоружава, Вучић је за "Фејс ТВ" рекао да је то превентивно.

За разлику од оних који су уништавали војску Србије, ми јачамо нашу војску. Њен задатак је да штити Србију, да дјелује превентивно на било кога ко би помислио да нашу земљу нападне. Ви причате само о Србију, а сви у региону се наоружавају. Мислим да је мир између Бошњака и Срба од пресудног значаја за будућност и једних и других. Све сам урадио, између осталог и због тога, имамо мир и стабилност. Не пада ми на памет да се играм ратова, да било која мајка у сандуку види своје дијете – поручио је Вучић.

“Рат није у интересу ни Срба, ни Бошњака”

Упитан да ли је спреман да нагли економски скок Србије жртвује за рат, који се све чешће помиње на западном Балкану, Вучић је поново одговорио негативно.

– Не. То сам већ рекао. Ми смо 2014. тешке реформе проводили. Тада смо смањили плате у јавном сектору и пензије. Донијели смо флексибилан Закон о раду… Србија је прошле године имала најмање осам пута страних директних инвестиција више него БиХ. Имате 75.000 људи у Србији који раде у њемаким фабрикама, а када сам постао премијер, било их је 17.000. Имамо 400.000 запослених више него 2009. године. Зар мислите да би неко то жртвовао због неког сукоба – рекао је Вучић.

– Шта ако будете морали да ратујете, шта ако вас натјерају, Русија? Путин? – питао је новинар.

– То није у интересу ни Срба, ни Бошњака. Ја сам један од оних кога не може да позове амбасадор било које земље и да ми нареди било шта. Путина поштујем – одговорио је Вучић.

– Шта ако вас позову из Европе и кажу признајте Косово, сутра сте члан ЕУ? – наставио је новинар.

– Они то не могу да кажу. Ми заслужујемо да будемо дио Европе, брже напредујемо од многих земаља ЕУ, али то не значи да имам право да комадам своју зенлкју. Спреман сам да разговарам о свим компомисима, против сам замрзнутог конфликта јер се плашим да ће неко једном да га одледи – рекао је Вучић.

“Српски народ је хтио свој ентитет”

Предсједник Србије је жестоко реаговао на наводе Сенада Хаџифејзовића да је Република Српска настала на злочину.

– Дајте, молим вас! Српски народ је изразио жељу да има свој ентитет у БиХ. То је дио воље српског народа на своја права. Ако тако говорите, зашто се чудите што тако Срби у Српској реагују? Кажете им будите са нама, али хоћемо да вам укинемо то што сте добили у Дејтону. То вам је ужасно лоша порука за Републику Српску и за људе – рекао је Александар Вучић.

Два пута

Аутор и водитељ интервјуа са предсједником Србије, Сенад Хаџифејзовић, поручио је Александру Вучићу да за њега постоје два пута.

– Јачи сте од Милошевића, имате већу моћ, имате војску, наоружани сте, имате економске пројекте. Имате моћ. Процјењујем да имате само два пута. Први, лакши и кориснији је да искључите сваку причу о рату, да дјелом докажете да нема ништа од „нон пејпера“, да покажете ауторитетом, да зауставите разне Додике и Вулине. Када бисте ви на Балкану завршили ратове, донијели мир, то би био пут ка Нобеловој награди. Други начин је да кренете путем Милошевића, да вас неко натјера, да пропуститете шансу, а тада ништа нећете постићи. Бићете само још један ратни злочинац – рекао је познати сарајевски новинар.

Вучић му је одговорио да, под један, порезире људе који би починили ратне злочине.

– Под два, мир је највиши интерес Србије. Под три, Србију толико волим да ми не пада на памет да њене интересе угрозим. А са друге стране, не пада ми на памет да угрозим интересе других народа. Исто тако, Србија само тражи поштовање, тражи да не буде унижена од стране Европе и свијета и других из региона – одговорио је Вучић.

“Неистина да је црногорска влада просрпска”

Вучић је демантовао да су дестабилизацију Црне Горе изазвале Србија и Српска православна црква.

– Народ је изабрао другачију власт – поручио је Вучић.

Рекао је да је потпуна неистина да је црногорска влада просрпска.

– Оне који не крију да су српски представници, њих су избацили из Владе, страни амбасадори су им рекли немојте да их примире у Владу – рекао је Вучић.

Говорећи о изјави Мила Ђукановића да Вучић „посрбљава Црну Гору“ и да ће „и у шуму ићи да је брани“, Вучић је нагласио да питање треба поставити на другачији начин.

– Кажете да је тамо све било лијепо и добро. Задовољни су били Албанци, Црногорци, Бошњаци, Хрвати, једини проблем је био што је 30 одсто становништва био прогоњено и нису имали ништа. Нису смјели националну заставу да изнесу, да говоре својим језиком и писмом. У томе је проблем са Ђукановићем. Његов национализам је пећински. Разумијем своје грешке и милион мана, није ми тешко да их признам. Ја разумијем да је он безгрешан човјек и онда када је подржавао напоре Војске Републике Српске у БиХ и данас када говори свашта о Републици Српској – рекао је Вучић, говорећи о Србима у Црној Гори.

О покретању ревизије тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде

Хаџифејзовић је питао Вучића да ли је тачно да му је својевремено Бакир Изетбеговић послао свог емисара који га је обавијестио да ће покренути ревизију тужбе БиХ против Србије, пред Међународним судом правде, која нема шансу и због тога моли Вучића да не реагује на то.

Као што је познато, ревизија је одбачена, а Бошњаци су оптужили Изетбеговића да их је преварио.

– И да је тачно, никада о томе не бих говорио. Часни људи чувају, не само свој, већ и туђи образ – рекао је Вучић.

– Значи, не демантујете? – питао је новинар.

-Не потврђујем – одговорио је Вучић.

– Пазите, ја ћу ову причу наставити у Сарајеву. Велика прича – узвратио је Хаџифејзовић, на шта му је Вучић одговорио да је то „његова ствар“.

Поклони

Пред крај двочасовног интервјуа из Предсједништва Србије, саговорници су размијенили поклоне.

Слика

Фото: FACE TV/YOUTUBE/RAS KOMBO

Вучић је Хаџифејзовићу уручио урамљену његову црно-бијелу фотографију из 1984. из рудника Штаваљ, док је Хаџифејзовић предсједнику Србије, у име сарајевских казанџија, уручио позлаћени лист храста, кога су некада израђивали за цркву.

Како је рекао, то је њихова захвалност за вакцине које је Србија донирала ФБиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 49m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    18h 3m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    15h 53m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    8h 18m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    13h 51m
    0