Вукановић: Ако се опозиција сложи бићу кандидат за српског члана Предсједништва БиХ

10.04.2021. 17:22
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

Вјерујте ми да ниједан окупатор туђем народу не би радио ово што ови наши “патриоти” раде својим народима. Чак и у вријеме пандемије, они лове у мутном, убијају људе погрешним респираторима, на набавци медицинске опреме пљачкају свој народ.

Рекао је ово посланик у Народној скупштини Републике Српске Небојша Вукановић, за Avaz.

– Ово их је оголило до краја. Сви окупатори из прошлости имали би више емпатије и не би ово радили покореном народу – истиче Вукановић.

Вукановић је најавио кандидатуру за члана Предсједништва БиХ, али ће на мегдан Додику изаћи под условом да иза заједничког кандидата стану опозиционе партије у Републици Српској. Каже да ће за такав договор требати доста времена, али позицију коју тренутно заузима Милорад Додик види као мјесто с којег би могао највише учинити да се “спусте тензије, изађе из зачараног круга изазивања мржње и успостави нормалан живот у БиХ”.

Актуелни сазив Предсједништва БиХ и лидере странака које су деценијама на власти сматра одрођеним од народа, особама које живе у властитом имагинарном свијету с уским кругом партијских другова и тајкуна.

– Кад сте видјели и прије пандемије Човића, Додика и Бакира да су се негдје “спустили” у народ, осјетили патње обичних људи и сиротиње? Они су потпуно аутистични, заробљени у неком паралелном свијету, њима је добро, немају одговорности и не размишљају о посљедицама. Не виде патње обичних људи око себе, а посебно сада у вријеме пандемије. Они и сада гуше привреду, рекетирају, хоће све да контролишу, њих само интересују опстанак на власти, моћ и привилегије – истиче Вукановић.

БиХ су, каже, потребни људи који имају одговорност, који би обуздали похлепу, смањили јаз између богатих и сиромашних.

– Као члан Предсједништва, ишао бих ненајављено на бројна суђења и вршио притисак да правда буде једнака за све. Просто је невјероватно да живимо у држави у којој су крупни криминалци некаква елита, а моћ правне државе се показује на сиротињи која направи прекршај у саобраћају или прода кутију цигарета да преживи – појашњава Вукановић.

Искорјењивање сиромаштва и мржње, коју владајуће странке константно намећу, види, такође, као приоритете. Каже да би као члан Предсједништва обишао цијелу БиХ и посјетио стратишта свих народа из протеклог рата.

– Сигурно 95 посто људи у овој држави нема трунку мржње у себи, а сву мржњу стварају политичари на власти, који подижу тензије како се не би причало о суштинским проблемима. Инсистирао бих на истинској катарзи и помирењу, да након 20. вијека, у којем нас је погинуло на милионе у три велика рата, 21. буде вијек нормалног живота – поручује Вукановић.

Вукановић се слаже с оцјеном да су бројеви преминулих током пандемије посљедица немара, нерада, неспособности институција, али и подјела које трају и у оваквој невољи.

– Да имамо нормалне људе на челу државе, лако бисмо направили консензус и сви политичари би се трудили да набаве довољан број лијекова, вакцина, да заштите становништво и барем око тога не би требало бити никаквих подјела. Међутим, они владају по оној – завади па владај. Жељка Цвијановић каже да смо, тобоже, бољи од Федерације БиХ. Видјели сте афере респиратори, покретна болница…, чак и у најтежа времена, кад људи масовно умиру, они користе да би пљачкали свој народ. Ово их је оголило до краја – каже Вукановић.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Realista 10.04.2021. 22:02
    Ti si se bas ubio za tu poziciju. Covjece, saberi se, ti si obicni seoski cirkuzant.
  • Generic placeholder image
    X 10.04.2021. 19:52
    Opozicija hoce da pravi cirkus od R Srpske. Narod to nece podrzati jer zna da bi bilo jos gore. Pojedini opozicionari neka prvo nesto postignu u zivotu, jer nista nisu radili niti znaju, a ne samo iz fotelje u fotelju i to bi jos predsjednicku.
Повезане вијести
Кнежевић: Стајчић на јавну трибину дошао „да аплаудира Елеку“ Кнежевић: Стајчић на јавну трибину дошао „да аплаудира Елеку“
Елек: На јавну трибину Листе „За правду и ред“ дошао сам са сарадницима и пријатељима Елек: На јавну трибину Листе „За правду и ред“ дошао сам са сарадницима и пријатељима
Вукановић пита да ли Српска Законом о непокретној имовини признаје Шмита Вукановић пита да ли Српска Законом о непокретној имовини признаје Шмита
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    18h 51m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    20h 2m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    21h 28m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    21h 33m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    21h 1m
    0