За 45 одсто хрватских матураната поздрав "За дом спремни" у реду

03.05.2021. 15:09
0
ИЗВОР: СРНА

Већина анкетираних матураната у Хрватској сматра да је у реду користити усташки поздрав "За дом спремни!", док је смањен број оних који Независну Државу Хрватску (НДХ) не сматрају злочиначком.

На загребачком Факултету политичких наука представљени су резултати истраживања о политичкој писмености ученика завршних разреда средњих школа.

Око 45 одсто матураната сматра да је у реду користити поздрав "За дом спремни!", а 25 одсто је против тога. Неодлучно је чак 30 одсто.

Када је ријеч о НДХ, у истраживању прије шест година више од 72 одсто матураната није сматрало да је ријеч о фашистичкој творевини, док је сада таквог мишљења тек нешто више од 15 одсто њих.

Став младих Хрвата о Југославији већином је негативан.

Више од половине матураната сматра да је Југославија била комунистичка диктатура, док пола њих сматра да су Хрвати у тој држави били подређени.

Више од 90 одсто испитаних ученика може се замислити у пријатељском односу са особом друге вјере или нације, а само 10 одсто сматра да би етнички Хрвати у Хрватској требали да имају већа права.

Матуранти углавном нису сагласни са тим да би се Хрватска требала дефинисати као држава хрватског народа.

Према особама хомосексуалне оријентације примјетна је тенденција толеранције у односу на истраживање из 2015. године, али је проценат младих који сматрају да је хомосексуалност врста болести и даље висок, па тако мисли 33 одсто анкетираних.

Сличан проценат сматра да би хомосексуалцима требало забранити јавне иступе, а пола анкетираних хрватских матураната сматра да хомосексуалци не би требали јавно да говоре о својој оријентацији, преноси портал "Дневник".

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    22h 37m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 33m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    21h 37m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    18h 30m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    12h 21m
    0