За четири мјесеца блокирано скоро 15.000 жиро-рачуна

03.07.2021. 10:02
0
ИЗВОР: глас српске

Поступцима принудне наплате за само четири мјесеца ове године блокирано је 14.794 жиро-рачуна разних предузећа, установа, организација, као и личних рачуна становника Републике Српске.

Рекао је то “Гласу Српске” директор Пореске управе РС Горан Маричић. 

Да је све присутнији проблем због нередовних платиша пореза у Српској, потврђују подаци да је ове године чак 5.533 више блокираних рачуна него у истом периоду прошле године. Тачније, како је истакао Маричић, од јануара до априла прошле године блокирано је укупно 9.261.

Неповољна ситуација када је у питању ова област евидентирана је у цијелој БиХ.

Према подацима Централне банке, у БиХ је на крају јуна блокирано 98.330 рачуна пословних субјеката, што је за 127 блокираних рачуна више у односу на крај маја. Централна банка објавила је у петак ажуриране податке о блокираним рачунима пословних субјеката у БиХ, према којима 53.535 фирми има блокиран бар један рачун, што је за 120 фирми више у односу на мај.

У овом мјесечном извјештају нашла су се правна лица из различитих области, међу којима су општине, привредна предузећа, задруге, спортске и здравствене организације, удружења, као и субјекти који се баве услужним дјелатностима.

Како су показале евиденције Централне банке, закључно са крајем маја, била су блокирана 98.203 рачуна пословних субјеката, док је 53.415 фирми имало блокиран бар један рачун.

Економски стручњаци и послодавци тврде да је пандемија разне фирме и установе онеспособила да нормално послују, због чега су многи завршили са блокираним рачунима.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да у Републици Српској постоји много малих предузећа, и то са мање од десет радника и они су, како истиче, најгоре прошли током пандемије.

- Пандемија је највише угрозила угоститељство и фирме са малим бројем запослених, које ни подршка државе није могла спасити, тако да се може очекивати да ће се повећати број оних који неће моћи наставити пословати и којима пријети блокада рачуна - нагласио је Тривић.

Законом о пореском поступку РС прописано је да Пореска управа РС покреће поступак принудне наплате пореских обавеза по службеној дужности истеком рока за плаћање пријављених пореских обавеза или истеком рока за плаћање из извршног рјешења о утврђивању пореских обавеза. У поступку принудне наплате Пореска управа на располагању има више мјера, а то су блокада жиро-рачуна, обуставе на личним примањима обвезника, запљена готовине и покретних ствари, запљена потраживања пореског обвезника, као и упис хипотека над непокретном имовином.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 48m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    7h 46m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    16h 12m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    14h 27m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    16h 6m
    0