За грађане Републике Српске и БиХ улазак у Србију без промјена

26.03.2021. 11:25
0
ИЗВОР: СРНА

Грађани Републике Српске и БиХ могу да улазе у Србију, као и до сада, без пи-си-ар /ПЦР/ теста јер је продужено важење претходних епидемиолошких мјера Владе Србије.

Шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић изјавио је Срни да је претходна уредба Владе Србије само допуњена тиме да грађани који улазе у Србију из свих земаља свијета, осим БиХ, Албаније, Бугарске, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Мађарске, морају имати или ПЦР тест или потврду о вакцинисању.

Он је појаснио да је посљедњим мјерама омогућено да из држава, које нису изузете, осим ПЦР теста постоји могућност уласка у Србију и са потврдом јавне здравствене установе Србије да је лице вакцинисано против ковида 19.

- Мјерама Владе Србије је прописано да обавезно ПЦР тест морају имати сви, без обзира чије држављанство имају, који долазе из свих држава свијета, изузев ових које сам набројао, а међу њима је и БиХ, односно Република Српска - рекао је Цицовић.

Он је појаснио да грађанима Републике Српске, односно БиХ, који улазе у Србију преко Хрватске такође није потребан ПЦР тест само ако пролазе кроз Хрватску, али у случају да преноће у Хрватској дан или два, онда им је тај тест потребан.

Цицовић је рекао да се за улазак у Србију не гледа ко је чији држављанин, већ са које територије улази, па је тако и држављанима Србије који долазе из других земаља свијета, осим БиХ, Републике Српске и других из земаља региона које су изузете, потребан ПЦР тест или потврда о вакцинацији.

- Објављеним измјенама и допунама уредбе о мјерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19 утврђена је и могућност да лица која долазе у Србију из свих држава свијета, осим из Албаније, БиХ, Бугарске, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Мађарске, могу ући у Србију без негативног ПЦР теста или антиген ФИА рапид теста ако посједују потврду о потпуној вакцинацији против ковида, коју је издала јавна здравствена установа Србије - навео је Цицовић.

Он је подсјетио да је на сједници Кризног штаба Владе Србије од 24. марта донесена одлука да актуелне мјере остају на снази до даљег јер доприносе томе да нема неког значајнијег раста броја заражених, додајући да држава чини све да помогне онима који немају могућност да привређују.

- Ради заштите од уношења заразних болести на територију Србије, лицима која долазе у Србију из свих држава свијета, осим из Албаније, БиХ, односно Републике Српске, Бугарске, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Мађарске, дозвољен је улазак у Србију само ако посједују негативан ПЦР тест не старији од 48 часова, издат од референтне лабораторије државе из које долазе, односно из које улазе у Србију - напоменуо је он.

На сједници Кризног штаба у сриједу, 24. марта, одлучено је да сви грађани Србије који су потпуно имунизовани могу да уђу у Србију без ПЦР и без карантина, а исто важи и за оне који нису држављани Србије, али су вакцинисани вакцинама у Србији.

Улазак у Србију је омогућен без ПЦР теста или карантина са потврдом о потпуној вакцинацији неком од вакцина доступних у Србији, али и једном дозом вакцине "Астра Зенека".

Потпуна вакцинација подразумијева обје дозе вакцина "фајзер", "спутњик" или "синофарм", али и једну дозу "Астра Зенека" вакцине због дужег размака између примања доза.

У обавјештењу на сајту Министарства спољних послова Србије наводи се да је лицима која долазе у Србију из свих држава свијета, изузев Албаније, БиХ, Бугарске, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Мађарске, дозвољен је улазак у Србију само ако посједују негативан ПЦР тест на присуство вируса корона, не старији од 48 часова.

Тај тест мора да буде издат од референтне лабораторије државе из које долазе, односно из које улазе у Србију.

Лицима која долазе из САД умјесто негативног ПЦР теста признаје се, под истим условима, негативан антиген ФИА рапид тест.

Држављани Србије и страни држављани који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Србији, а који долазе из свих држава свијета, изузев из Албаније, БиХ, Бугарске, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Мађарске, морају послије уласка у Србију у десетодневни карантин, све док не ураде ПЦР тест у Србији, који ће бити негативан.

Овај услов за улазак у Србију не примјењује се на стране држављане који пролазе кроз Србију.

Тако се овај услов не примјењује ни на држављане сусједних држава из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште у Србији, као и оне који су запослени код послодавца на територији Србије.

Држављанима Србије и страним држављанима који улазе у Србију због пословних разлога, уз претходно обавјештавање Привредне коморе Србије, дозвољен је улазак под условом да у року од 24 часа од часа преласка границе доставе Привредној комори Србије негативан ПЦР тест или антиген тест који изаје референтна лабораторија у Србији.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    20h 27m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    11h 22m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    20h 33m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    12h 48m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    20h 41m
    0