За потрошачку корпу у ФБиХ нису довољне двије просјечне плате

12.08.2021. 10:49
0
ИЗВОР: klix.ba

Синдикална потрошачка корпа у јулу, према подацима Савеза самосталних синдиката БиХ, била је 2.070,79 КМ и за 27,45 КМ скупља од потрошачке корпе за претходни мјесец.

Просјечна плата у Федерацији БиХ, која је и узета у обзир за овај прорачун, у истом мјесецу била је 982 КМ и за осам КМ је нижа од износа у мјесецу раније. Покривеност синдикалне потрошачке корпе просјечном платом је, кажу из Синдиката, 47,42 одсто.

Дакле, уколико у једној четворочланој породици ради само један члан и ако има просјечну федералну плату од 982 КМ, значи да та породица не може себи приуштити ни пола потрошачке корпе и да ће у много чему морати оскудијевати. Уколико, пак, та породица има двије просјечне плате у домаћинству, онда се може приближити износу који је потребан за 'нормалан' живот мјесечно, према статистичким мјерилима.

Потрошачку корпу једне четворочлане породице, у којој су двије одрасле особе и двоје дјеце, једном у средњошколском, а друго у узрасту основца чине разни артикли. Највећи дио, од 44,2 одсто, иде на прехрану, 15 одсто је за трошкове становања, 6,6 одсто за хигијену и одржавање здравља, 5,8 одсто за образовање и културу, 14,5 одсто за одјећу и обућу, 6,7 одсто за превоз, те 7,2 одсто за одржавање домаћинства.

- У категорији прехрана кориштене су цијене из три трговачка центра за 86 артикала. Када је ријеч о хигијени и одржавању здравља убројани су трошкови за 12 ставки, а за становање и комуналне услуге трошкови за шест ставки - саопштено је из Савеза самосталних синдиката БиХ.

Све док цијене живота буду расле, а плате се смањивале или остајале на истом нивоу, велики број наших суграђана неће бити у могућности да својој породици обезбиједи све што је потребно за један нормалан живот.

Коментари 0
Повезане вијести
У четвртак сунчано и мало топлије У четвртак сунчано и мало топлије
Марић: Срби у ФБиХ, осим отимања имовине, трпе и притиске Марић: Срби у ФБиХ, осим отимања имовине, трпе и притиске
Сутра свјежије, повремено киша и пљускови Сутра свјежије, повремено киша и пљускови
Најчитаније
 • Саобраћајна несрећа у Поткрајевима
  22h 46m
  0
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  21h 33m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  4h 29m
  8
 • Обустављен саобраћај у Mокром
  23h 14m
  0
 • Сунцобран убио жену
  3h 17m
  0