За шта је све кључан витамин А

25.02.2020. 10:51
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Тијелу су потребни апсолутно сви витамини, односно органска једињена, како би успјешно обављало функције на дневном нивоу. За добар вид, репродуктивни систем и здраву кожу одговоран је витамин А. Он је присутан у великом броју намирница, али ризик од његовог недостатка и даље постоји, углавном код трудница, мајки, беба и дјеце у раној фази раста.

У одржавању имунитета витамин А учествује и тако што подстиче заштитну улогу бијелих крвних зрнаца, леукоцита, против штетних микроорганизама и упала. Витамин А уједно је снажан антиоксиданс који штити од срчаних болести и карцинома. Важан је за нормалан раст и развој ћелија, за здравље костију и плућа те за производњу полних хормона и плодност. У одржавању споменутих тјелесних функција витамин А дјелује синергијски с минералом цинком. Обратите пажњу на неке физичке знакове који могу указати на недостатак витамина А у организму.

Сува кожа

Витамин А један је од главних елемената који је тијелу потребан како би регенерисало кожу и одржао је хидрираном. Врло чест симптом недостатка витамина А је појава екцема, која настаје када кожа постане толико сува да поприми црвенкасту боју. Такође, често се јавља и сврбеж.

Ноћно сљепило

Сљедећи знак је један од најчешћих. Познат је као никталопија. Ово је проблем с очима који отежава гледање у мраку. У слабо освијетљеном окружењу оштрина очног система је ослабљена и постаје немогуће обрађивати тамније слике.

Проблеми са зачећем

Ако имате проблема са зачећем, недостатак витамина А могао би бити узрок. Репродуктивни системи мушкараца и жена најбоље функционишу ако се узима витамин А. Конзумирање хране богате витамином А може позитивно утицати на плодност. Уз то би труднице требало да укључе витамин А у редовну прехрану, јер се побачај често доводи у везу с недостатком витамина А.

Акне

Као што је већ споменуто, витамин А је један од главних регенератора коже. У недостатку овог витамина лице може постати суво и масно, што доводи до стварања бубуљица. Ово је разлог због којег се витамин А користи за лијечење проблема повезаних с акнама.

Слабо зацјељивање рана

Тијело обично зацјељује ране у кратком периоду захваљујући производњи колагена. Овај протеин налази се у здравим организмима и захваљујући њему кожа и крв могу остати здрави. Витамин А подстиче стварање овог протеина. Дакле, ако примијетите да се ваша кожа "мучи" при зацјељивању рана, требало би да провјерите једете ли довољно хране која садржи витамин А.

Суве очи

Један од најважнијих знакова који указују на недостатак витамина А је немогућност стварања суза и влажења очне јабучице. Ако ова неугодност потраје, може довести до потпуног слабљења рожњаче и губитка вида.

Спор раст

Ово је један од знакова на које би требало обратити највише пажње, посебно код беба и дјеце. Важно је конзумирати витамин А у трећем мјесецу трудноће и давати га дјетету током првих година живота. Витамин А одговоран је за развој дјечјег вида и имунолошког система, као и за раст дјететовог тијела и физичке промјене код мајке.

Храна богата витамином А

* Јаје

Једно кувано јаје садржи осам одсто препоручене дневне количине витамина А

* Лосос

У 100 грама лососа налази се 149 одсто витамина А потребног за један дан

* Шпинат

У једној куваној шољи шпината налази се 105 одсто нужног дневног уноса овог витамина

* Слатки кромпир

Кромпир је један од најбољих извора овог витамина, јер се у једној шољи налази 122 одсто дневне потребе за витамином А

* Мрква

Једна чаша мркве садржи 148 одсто дневних потреба овог витамина

Коментари 0
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    9h 24m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 20m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    21h 49m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    8h 24m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    5h 17m
    0