За вријеђање БиХ годину дана затвора

09.03.2022. 11:02
0
ИЗВОР: Srpska.info

Након што су посланици из Републике Српске предложили законску забрану злоупотребе појма геноцид, у Представнички дом БиХ из Федерације је стигао закон који кажњава повреду угледа БиХ и њених симбола.

Ријеч је о Приједлогу измјена и допуна Кривичног закона БиХ који је предложио предсједавајући тог дома, Денис Звиздић.

– Ко јавно извргне руглу, презиру или грубом омаловажавању државу Босну и Херцеговину, њену заставу, грб и химну, казниће се казном затвора до једне године – пише у приједлогу, који је у редовној процедури на данашњој сједници Представничког дома.

На истој сједници, али по хитном поступку, од раније је познати Приједлог закона о забрани злоупотребе појма геноцид, кога су предложили клубови СНСД и Српски клуб. Према том приједлогу, ко говори или на било који јаван начин учини доступном идеју о геноциду, на начин да омаловажава или изражава порузи БиХ, РС, ФБиХ или Брчко дистрикт, казниће се казном затвора до пет година.

Дакле, и један и други закон „третирају“ БиХ, али је казна различита. Ипак, предсједавајућа Клуба посланика СНСД, Сњежана Новаковић Бурсаћ, сматра да се ради о два потпуно различита приједлога.

– Један у фокус ставља злоупотребу термина и свега онога што може да проистекне из те злоупотребе, у смислу подстицања на мржњу, нетрпељивост, ако је усмјерено према било којој групи или територијалној цјелини. Приједлог Звиздића је усмјерен ка томе да се законски дефинише повреда угледа БиХ и њених симбола – објашњава Новаковић Бурсаћ.

На питање какве су шансе да приједлог закона из РС буде усвојен на данашњој сједници, која почиње у подне, каже да ипак очекује да сједницу обиљежи актуелна политичка криза.

– Свима би нам било боље да утичемо само на оне ствари на које директно можемо утицати. Прије свега, да унаприједимо домаћи амбијент, да покушамо вратити повјерење у институције и своја правила. Да се ухватимо онога што ми можемо да радимо и да завршимо. СНСД је изашао са неким приједлозима, с циљем да тестирамо вољу за разговор унутар БиХ – каже Новаковић Бурсаћ.

Када је ријеч о учешћу у раду сједнице, саговорница Српскаинфо наглашава да су закључци НСРС јасни, да никад није било повлачења из заједничких институција, али да се одлучује од тачке до тачке дневног реда, у интересу Републике Српске.

Истовремено, предсједавајући Српског клуба, Ненад Стевандић, сматра да је циљ Звиздићевог приједлога да покаже да ништа не постоји осим БиХ.

– Сваки могући начин у коме се не би спомињали ентитети и не би спомињала равноправност користи се као модел да се обесмисли једини прави начин који смо ми апострофирали. То је да сви грађани буду равноправни. Пошто у њиховим главама не постоји ни Република Српска, ни кантони, ни ФБиХ, они мисле да је њихов животни простор три, четири кантона. Они БиХ виде на мање него што Федерација има кантона – каже Стевандић за Српскаинфо.

Денис Звиздић тврди да је БиХ једина земља у региону која нема прописано кривично дјело „повреда угледа државе“. Мада никог конкретно не помиње, очигледно је да циља на политичаре из РС, нарочито Милорада Додика, који често износи добро познате квалификације о БиХ.– С обзиром да је БиХ постконфликтно друштво, да је говор мржње још присутан у јавном простору, те да јавни функционери не сносе никакве санкције за константно вријеђање државе у којој живе и за вријеђање њених симбола и институција, сматрам да је сада потребније више него икад да Кривични закон буде допуњен инкриминацијом таквог поступања – наводи Звиздић у образложењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима
Фадил Новалић још није отишао у затвор у Војковиће Фадил Новалић још није отишао у затвор у Војковиће
Стравични детаљи о смрти затвореника у затвору у Србији Стравични детаљи о смрти затвореника у затвору у Србији
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 7m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    8h 5m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    16h 31m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    14h 46m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    16h 25m
    0