Забиљежено више од 200 напада миграната на српске повратнике у ФБиХ

01.06.2020. 13:48
0
ИЗВОР: СРНА

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ саопштио је да је до сада евидентирано више од 200 напада на животе и имовину лица повратника у ФБиХ, које су извршили мигранти из афро-азијских земаља.

- Мигранти се свакодневно крећу у дугим коланама кроз повратничка села у ФБиХ. На њиховом путу се налазе села у општинама Босански Петровац, Сански Мост, Босанска Крупа, Кључ и Бихаћ. Повратници осјећају несигурност јер им надлежне институције нису осигурале безбједност, како живота, тако и имовине - истиче се у саопштењу.

Из Одбора упозоравају да ће БиХ постати "мигрантска сигурна кућа" јер Хрватска сијече шуму на граници и планира подизање зида и жице, по узору на Мађарску. Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ предлаже да Предсједништво БиХ неодложно започне преговоре са Авганистаном, Пакистаном, Ираном, Ираком и другим државама из којих долазе мигранти, ради склапања споразума о реадмисији.

- Тражимо формирање полицијских станица и одјељења у повратничким селима у Унско-санском кантону, села Врточе, Крњеуша, Смољана, Јелашиновци, Лушци Паланка, Радић, Мартин Брод и другим селима у складу са могућностима - истичу из Одбора и додају да је неопходно запошљавање новог броја полицајаца у овом кантону, те њихово распоређивање у повратничка села.

Из Одбора траже да око мигрантског кампа Липа буде изграђена ограда довољно висока да се не може излазити из кампа, као и да се камп обезбиједи адекватним физичким запрекама и да Служба за послове са странцима заједно са припадницима полиције онемогући мигрантима напуштање кампа.

- Тражимо од Владе Унско-санског кантона да се исплате заостале неисплаћене, а мукотрпно зарађене плате полицајцима запосленим у МУП-у, као и повећање њихових плата, посебно полицајцима који свакодневно имају додир са мигрантском популацијом - истичу из Одбора.

У овом удружењу сматрају да је потпуно недопустиво да полицајци који се свакодневно излажу ризику да буду нападнути или да се заразе, морају размишљати о егзистенцијалним питањима.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандалозни графити осванули на Цркви Свете Тројице код Пећи Скандалозни графити осванули на Цркви Свете Тројице код Пећи
У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог
Васкрси васкрсле српске војске Васкрси васкрсле српске војске
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    23h 33m
    1
  • Партизан мијења име!
    16h 15m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 48m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 22m
    2
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    19h 50m
    0