Заборавили два метра газе у стомаку породиљи

26.09.2019. 09:29
0
ИЗВОР: Srpska.info

У Основном суду у Бијељини, у наставку суђења Сањи Стевановић, љекару гинекологу и Слађани Обрадовић, медицинској сестри, главној инструментарки, које оптужница терети за несавјесно пружање љекарске помоћи пацијенткињиСвјетлани Ђуровић, саслушани су вјештаци медицинске струке, професор доктор Жељко Каран, специјалиста судске медицине и Љиља Станишић Пеулић, вјештак гинеколог.

У трбушној дупљи је након обављеног царског реза Свјетлани Ђуровић остала је компреса дужине око два метра.

Професор доктор Каран, како је навео, користио је доступну медицинску документацију Клиничког центра Војводине у којој је наведено да је из трбушне дупље пацијенткиње Свјетлане Ђуровић извађен велики комад газе, дугачак око два метра.

– Најблаже речено, стање пацијенткиње прије операције у Новом Саду је било грозно. Одстрањено јој је комплетно дебело цријево и 1,2 метра танког цријева. Када се пацијенту из трбушне дупље извади око три метра цријева, онда можете констатовати само то да је у питању тешко нарушавање здравља које се манифестовало врло тешким гнојним процесом у трбуху. У питању је трајни губитак важног органа, цријева, што носи са собом трајну животну инвалидност. Заборављени завојни материјал у организму изазвао је опасност по живот пацијенткиње и хируршка интервенција је спријечила још теже посљедице – истакао је професор Каран.

Он је нагласио да је главни оператор заборавио да обави ваљану ревизију трбушне шупљине пацијенткиње након операције, односно да инструментарка није сигнализирала да нешто није на броју.

Бранилац оптужене Слађане Обрадовић, главне инструментарке, адвокат Драго Вишњић изразио је сумњу да су љекари Клиничког центра Војводине уопште пронашли заборављену газу у трбушној шупљини пацијенткиње, истакавши да више вјерује главном оператору, односно главној инструментарки, упутивши приговор на налаз и мишљење вјештака из Бањалуке.

У једном тренутку професор Каран је из своје торбе извадио газу дужине два метра, упоредивши је са мањом газом дужине свега десетак центиметара, показавши свима присутнима у судници о чему се ту заправо ради.

И тужилац Мухамед Грухоњић је браниоцу оптужене Слађане Обрадовић, адвокату Драги Вишњићу предочио је фотографију газе која је у Клиничком центру Војводине извађена из трбуха пацијенткиње, за коју је адвокат Вишњић тврдио да је до тада није видио.

Незабиљежен случај

Вјештак гинеколог Љиљана Станишић Пеулић је у свом исказу навела да у 18 година њене хируршке праксе овако велика компреса, заборављена у трбуху пацијента, није забиљежена.

Она је нагласила да један крај компресе, приликом операција, увијек треба да остане изван, како би се контролисало њено евентуално помјерање, пише Аваз.

Коментари 0
Повезане вијести
Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини
Ослобађање Бијељине 1992. године Ослобађање Бијељине 1992. године
Сјећање на пилота мајора Зорана Радосављевића Сјећање на пилота мајора Зорана Радосављевића
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    8h 49m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    20h 49m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    22h 23m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    6h 18m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    5h 36m
    0