Задужбина срца – нека нас књига спаја

15.06.2023. 13:58
0
ИЗВОР: katera.news

Компанија м:тел у сарадњи са Удружењем грађана Хуманитас, позива вас да поклоните књигу за све наше људе који живе далеко!

С циљем очувања матерњег језика, културе, обичаја и традиције, Удружење грађана Хуманитас покренуло је акцију прикупљања књига које су, овога пута, намијењене људима који живе у Мелбурну у Аустралији, а који су поријеклом с простора бивше Југославије. Компанија м:тел, желећи да подржи ову необичну и лијепу акцију, ставила је на располагање своју широку мрежу пословница као мјеста за прикупљање књига.

Од 15. јуна ове године, дакле, у свим м:тел пословницама широм БиХ, сви људи добре воље могу да пронађу кутије „Задужбина срца – нека нас књига спаја“, те у њу оставе макар једну или неколико књига на матерњем језику. Све књиге које буду прикупљене овим путем, постаће дио библиотеке СПЦ „Василије Острошки“ у Мелбурну, у коју су добродошли сви они који су поријеклом с Балкана и који желе да они и њихова дјеца рођена у Аустралији, читајући књиге на матерњем језику, очувају језик, своју традицију и културу.

- Нема ништа важније и љепше од тога да помажете другима када год сте у прилици, што компанија м:тел настоји да чини свакога дана. А, ово је један од најљепших повода, односно начина да покажемо нашим људима који живе далеко, да даљина није препрека како бисмо били у контакту и остали пријатељи. Да за њих и њихову дјецу учинимо доступним богатство нашег језика и књижевности уопште. И у времену дигиталних технологија, књига ће увијек остати књига – и библиотека као ризница љепоте, духовности, смисла и знања - поручили су из м:тел-а, позивајући све људе да поклањајући макар једну књигу учине добро дјело.

Акција коју су покренули м:тел и Хуманитас има за циљ, односно вођена је идејом о спајању људи књигама, али и да покаже да нисмо и не желимо изгубити везу с нашим људима који живе далеко. Ова акција биће само једна у низу, а планирано је да се настави и за подручје Америке.

- Уз несебичну подршку компаније м:тел, напокон започињемо акцију Задужбина срца – нека нас књига спаја! Важно је истаћи да је добробит ове акције вишеструка и да у њој постоји двосмјерни, културно-хуманитарни потенцијал за непрекидан развој. Идеја је у томе да се људима са ових наших простора понуди могућност да донирају књиге на матерњем језику, како би на тај начин постали стварни задужбинари библиотеке. Они на тај начин, нашим земљацима широм свијета, омогућавају пуно већу приступачност немјерљивом културном богатству наше писане ријечи, на нашем матерњег  језика. Са друге стране, помоћу донација и чланарина наших земљака из иностранства, остварујемо прилику за прикупљање материјалних средстава које Хуманитас користити у континуираном хуманитарном раду.  Тако дародавци књига заправо помажу и све оне угрожене категорије људи који живе овдје у нашој земљи. Сваки дародавац књиге може написати неколико реченица или приложити властиту фотографију, како би на видно истакнутим паноима, у склопу простора библиотеке, остала  трајна посвета њиховом несебичном задужбинарству - изјавио је Синиша Грабеж, координатор за културу и традицију удружења грађана Хуманитас.

Изаберите једну књигу, прошетајте до прве пословнице м:тел-а у свом граду и оставите је у кутију с натписом „Задужбина срца – нека нас књига спаја“! Кутије се налазе у свих 55 пословница м:тел-а широм БиХ! Хвала вам унапријед и од срца!

Више информација о овој акцији пронађите на продајним мјестима м:тел-а широм БиХ!

Коментари 0
Повезане вијести
Данас је Свјетски дан телекомуникација и информационог друштва - Дигиталне иновације за одрживи развој Данас је Свјетски дан телекомуникација и информационог друштва - Дигиталне иновације за од...
Превенција је кључ безбједности дјеце у онлајн простору Превенција је кључ безбједности дјеце у онлајн простору
Триван: Успех Телеком Србија групе резултат је пословања у читавој регији западног Балкана Триван: Успех Телеком Србија групе резултат је пословања у читавој регији западног Балкана
Најчитаније
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    22h 29m
    1
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    3h 57m
    5
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    17h 7m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    17h 39m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    23h 12m
    0