Залихе плина све оскудније на пумпама у Српској

28.09.2021. 08:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На пумпама широм Српске све су оскудније залихе течног нафтног гаса (ТНГ), кажу стручњаци из ове области и истичу да је пред нама зимски период, када се биљежи повећање потрошње овог енергента, а поред тога постоје већ одређени проблеми приликом набавке гаса.

Наиме, како додају, све даље прогнозе о снабдијевању, али и цијени течног нафтног гаса су неизвјесне.

Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе РС, казао је да су засад залихе колико-толико задовољавајуће, али да повећање потрошње овог енергента може значајно да утиче на понуду на тржишту.

- То у пракси значи одмах повећање цијена и проблем са снабдијевањем. Иначе је у овом периоду примјетно да се повећавају цијене из разлога повећане потражње, а смањене понуде, али имамо такође проблем и са глобалним тржиштем снабдијевања. Сигуран сам да се ради о геополитичким интересима или великим трејдерима - казао је Тришић.

Како је појаснио, засад цијене течног нафтног гаса стагнирају након недавног поскупљења и додао је да се, према његовим информацијама, цијене течног нафтног гаса на пумпама крећу од 1,19 до 1,29 КМ, зависно од дистрибутера или регије.

- Проблеме нам прави набавка, тако да је могуће да дође опет до поскупљења, односно до виших цијена у просјеку од три до пет фенинга по литру - истиче Тришић.

Милован Бајић, директор "Крајинапетрола" из Бањалуке, у разговору за "Независне" потврдио је да су залихе течног нафтног гаса све оскудније јер, како каже, проблеме имају при набавци.

- Ми тренутно имамо залиха, а колико ће нам то трајати, не знамо, а ни на који начин ћемо у наредном периоду вршити набавке - казао је Бајић.

Како је рекао, цијена течног нафтног гаса је порасла и у наредном периоду очекује даљи раст јер, како каже, ТНГ је берзанска роба те тржиште формира цијене.

- Међународни ланци дистрибуције су оптерећени, на глобалним трговачким рутама недостаје бродова и транспортних контејнера, тако да је све то разлог мањак ТНГ-а на тржишту и виших цијена - казао је Бајић.

Када су у питању цијене горива на пумпама широм Српске, Тришић истиче да су оне на прошлоседмичном нивоу те да нема значајнијег повећања.

- Међутим, поново на берзи нафта брент има узлазну путању и достигла је 665 $ по тони или 78 $ по барелу, што указује на могуће повећање улазних цијена у наредних десетак дана - каже Тришић.

 Додаје, ако се настави тренд раста цијена нафте на свјетском тржишту, да је сигурно да ће се то одразити и на малопродајне цијене у Српској у просјеку за два до три фенинга.

Са једне бањалучке бензинске пумпе кажу да се цијене горива и гаса нису мијењале у посљедњих неколико дана.

- Гас сада кошта 1,31 КМ, док литар дизела кошта 2,28 КМ, а литар бензина 2,29 КМ - казали су с ове пумпе.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор, рекла је недавно да је сваки раст цијена гаса и горива, али и других производа, удар на новчанике потрошача.

Коментари 0
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 47m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 46m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 28m
    4
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 59m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 1m
    0