Због трагедије у Посушју потражња за CO детекторима скочила 300 одсто

15.01.2021. 09:17
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Детекторе угљен-моноксида у БиХ је могуће купити по цијени од 2,50 до 100 марака по комаду, а потражња за њима порасла је за 300 одсто након што је у Посушју прије двије седмице овај гас усмртио осморо младих.

- Након извршене анализе крви, утврђено је да је код свих осам особа дошло до интоксикације угљичним моноксидом с утврђеном концентрацијом у крви која је смртоносна - потврдио је јуче за "Независне" Јосип Аничић, тужилац Тужилаштва Западнохерцеговачког кантона.

Трговци детекторима угљен-моноксида, којих је на нашем тржишту на претек, истичу да су у питању веома корисни уређаји.

- Аларм је гласан и један уређај је сасвим довољан за једну просторију. Што се тиче потражње, није била ни близу оваквој каква је завладала након трагедије која се десила у Посушју. Сад су се људи освијестили, препознали да треба да их имају у својим домаћинствима. У претходне двије седмице потражња се повећала за неких 300 одсто - рекао је за "Независне новине" један трговац.

Таквих десет детектора код њега кошта 25 КМ, с тим што је на доставу потребно издвојити додатних седам марака, а мораћете да купите и батерије, пошто не долазе уз ове уређаје.

- Чим се уређај активира, огласи се толико јак аларм да малтене требате затворити уши. Тад се изврши учитавање. Сваких десетак-петнаестак секунди уређај само једном блицне, односно даје знак да је активан. Има и сигнал када се батерија прилично испразни - рекао је за "Независне" овај трговац.

У огласима је, дакле, могуће пронаћи широку лепезу оваквих уређаја, а шаролике су и цијене, па неки од њих коштају и 100 КМ.

Након трагедије која се догодила у Посушју, те потресла цијелу БиХ, све се гласније говори и о иницијативама да инсталација оваквих детектора постане обавезна у БиХ.

Искуства из Словеније, гдје је то обавеза, на Тwиттеру је подијелио  Бањалучанин Борис Бајић, са тренутном адресом у Словенији, те нагласио да су сви политичари добродошли да подрже  један такав акт и у БиХ.

- Од 1. јануара 2017. сва словеначка домаћинства која користе уређаје који при сагоријевању користе ваздух из простора у којем се налазе дужна су инсталирати детектор који је уједно и (изузетно бучан) аларм. У случају да уређај региструје присуство CO у просторији већу изнад уобичајене, аларм се огласи и не престаје са буком све док ниво CO не падне испод задатог минимума - написао је Бајић и додао да нас смрт ових младих људи из Посушја  мора натјерати да размишљамо зашто у БиХ немамо једну такву уредбу и да је промптно донесемо.

У својим тwиттовима означио је, између осталих, и Сашу Магазиновића, посланика у парламенту БиХ, те Срђана Рајчевића, министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, а њихова подршка није изостала.

- Није то нешто што се рјешава на државном нивоу. То је, ако сам добро упознат, питање из ентитетске надлежности. О томе сам разговарао са неколико колега који су заступници у федералном парламенту и који су истакли свој пристанак да се позабаве овом темом - увјерава Магазиновић у изјави за "Независне новине".

И Рајчевић каже да је иницијатива добра, те да ће о њој разговарати са надлежнима.

- У сваком случају, мислим да иницијативу треба подржати. На крају крајева, то су и европски стандарди који ће побољшати безбједност - каже Рајчевић за "Независне".

Подсјетимо, вјерује се да је узрок смрти осморо младих из Посушја кориштење агрегата за струју који је радио у помоћној простоји викеднице која је била уз просторију гдје су млади боравили током кобне новогодишње ноћи.

Милан Новитовић, вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите, истиче да више треба радити на превентиви, односно свијести грађана, него на законима и санкцијама.

- Вјероватно, ви када бисте узели техничко упутство за кориштење генератора за производњу електричне енергије који користи мотор са унутрашњим сагоријевањем, видјели бисте да се он користи на отвореном - нагласио је Новитовић за "Независне".

Коментари 0
Повезане вијести
Превозници у сталној битки за возаче Превозници у сталној битки за возаче
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ
Најчитаније
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    23h 35m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    17h 48m
    2
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    23h 39m
    0
  • Данас Марковдан
    6h 6m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    21h 48m
    0