Здравствене установе добро снабдјевене лијековима

03.04.2020. 18:09
0
ИЗВОР: СРНА

Домови здравља и болнице у Републици Српској добро су снабдјевени лијековима које набавља Фонд здравственог осигурања Српске, те упркос ванредном стању и епидемији вируса корона, нема застоја у испоруци лијекова.

Из Фонда је саопштено да су у претходном периоду завршили највећи дио јавних набавки за лијекове који су на листама домова здравља и болница, те да су у сталном контакту са добављачима који тврде да се испорука лијекова здравственим установама спроводи планираном динамиком.

- Осигураници са хроничним обољењима попут дијабетеса, кардиоваскуларних обољења, астматичара, осигураника који су на дијализи и слично, као и труднице и дјеца, упркос новоносталој ситуацији, немају разлога за бригу - поручују из Фонда.

У саопштењу је истакнуто да Фонд, у складу са епидемиолошком ситуацијом и препорукама Владе Републике Српске, са посебном пажњом прати дешавања на свјетском тржишту лијекова да би у случају потребе адекватно реаговао.

- Све апотеке које имају уговор са Фондом су уредно снабдјевене. Фонд финансира више од 1.500 лијекова незаштићених назива и за сада не постоји бојазан да ће доћи до несташица ових лијекова, посебно из разлога што на листама и А и Б за већину обољења постоје паралеле - подсјећају из Фонда.

Из Фонда понављају да у овом тренутку Републици Српској не пријети несташица лијекова, а према њиховим анализама, такво стање се очекује и у наредном периоду.

- Фонд је водећи рачуна о очекиваном порасту потражње за одређену групу лијекова који се користе у терапији обољелих од вируса корона, за које је раније уредно спроведена набавка за уобичајену потрошњу, покренуо активности за обезбјеђивање додатних количина, између осталог и молбом за помоћ у вези са набавком 27 лијекова институцијама Србије, јер у тим количинама нису били доступни код домаћих добављача - истичу из Фонда.

У саопштењу је наведено да су у међувремену обезбијеђене и уговорене количине које могу одговорити и вишеструко већој потрошњи од уобичајене у наредном периоду.

Из Фонда здравственог осигурања подсјећају да су, у складу са препорукама Владе Српске и у циљу спречавња ширења вируса корона, до 30. априла продужили финансирање здравствених услуга за цјелокупно становништво, што значи да до тог периода грађанима није потребна овјерена здравствена књижица, јер је Фонд преузео финансирање здравствених услуга у јавним здравственим установама.

Из Фонда поручују да ће и даље пратити епидемиолошке смјернице и мјере надлежних, те у вези са њима доносити адекватне мјере предострожности који имају за циљ сузбијање ширења вирусних инфекција.

- Поштујући препоруке Републичког штаба за ванредне ситуације, Фонд ради ограниченим капацитетом, али и даље несметано обавља своју функцију, попут набавке лијекова и других хитних ствари - наведено је у саопштењу.

Из Фонда позивају грађане да без преке потребе не долазе у пословнице Фонда и да сачекају са предајом документације која није хитна, попут захтјева за рефундацију и слично, како би биле избјегнуте гужве и већи број окупљања људи на једном мјесту.

Коментари 0
Повезане вијести
Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена
Несташица појединих лијекова у БиХ Несташица појединих лијекова у БиХ
Пријети ли нам велика несташица лијекова? Пријети ли нам велика несташица лијекова?
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    9h 44m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    21h 44m
    8
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    23h 18m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    7h 13m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    6h 31m
    0