Зељковић: Разрађује се план вакцинације

22.08.2020. 08:50
0
ИЗВОР: Srna

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је да је план вакцинације против вируса корона у фази разраде и да би идуће седмице требало да буде достављен Министарству здравља и социјалне заштите Српске.

-Наш приједлог је да међу првима вакцину против вируса корона приме старији од 65 година, здравствени радници, те високоризичне особе у смислу њиховог здравственог стања- рекао је Зељковић за "Глас Српске".

Он је нагласио да је добро што је Српска исказала спремност и "стала у ред" за набавку руске вакцине против вируса корона.

Зељковић је навео да је још много непознаница у вези са вакцином, да се не зна да ли је монодозна, ни колико ће трајати имунитет код особа које се вакцинишу.

Према његовим ријечима, планирана је набавка милион вакцина за скоро 100 одсто популације Републике Српске, чиме би се створио имунитет код око 90 одсто особа, али да је још рано рано говорити о томе јер су то још иницијални преговори.

С обзиром да су у току припреме за почетак нове академске године, Зељковић је рекао да Институт припрема препоруке за високошколске образовне установе у Српској које ће доставити ресорном министарству.

-Пошто је ријеч о пунољетним грађанима, они морају поштовати мјере које су тренутно на снази, а осим тога, током одржавања наставе мораће се поштовати физичка дистанца- истакао је Зељковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Нијемац примио 217 вакцина против ковида 19 Нијемац примио 217 вакцина против ковида 19
Од вакцине бјеже и уз помоћ адвоката Од вакцине бјеже и уз помоћ адвоката
Вакцина против ХПВ-а једна од најефикаснијих и најбезбједнијих вакцина Вакцина против ХПВ-а једна од најефикаснијих и најбезбједнијих вакцина
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    15h 15m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    14h 10m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    8h 58m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 4m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    18h 32m
    0