Земље региона испале из трке за "Oscara"

22.12.2023. 21:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Америчка Академија филмских умјетности и наука објавила је прву, скраћену листу од 15 остварења која ће ући у трку за номинацију за награду "Oscar" у категорији за најбољи страни филм. Међу њима, нажалост, нема представника из Босне и Херцеговине, Србије и региона.

Подсјећемо, кандидат  за Босну и Херцеговину био је филм "Екскурзија" Уне Гуњак.

Српски кандидат за "Oscara" за најбољи страни филм било је остварење Милорада Милинковића "Што се боре мисли моје", а из Хрватске "Трагови" Дубравке Турић. 

Кандидат Црне Горе било је остварење "Сирин" Сенада Шахмановћа, а из Сјеверне Македоније "Housekeeping for Beginners" Горана Столевског. Кандидат Словеније је била драма "Ридерс"  Менцеја.

Биографска драма данске кинематографије "Обећана земља" (Промисед Ланд) нашла се у ужој листи за номинације за награду "Осцар", а управо за овај филм недавно је дански глумац Мадс Микелсен проглашен најбољим европским глумцем у 2023. години. Филм ће се од маја наћи на репертоару регионалних бисокопа.Списак филмова који су се нашли у ужем избору јесте: Јерменија - "Amerikatsi", Butan - "The Monk and the Gun", Данска - "The Promised Land", Финска - "Fallen Leaves", Francuska -  "The Taste of Things", Њемачка -"The Teachers' Lounge", Исланд -"Godland", Италија - "Io Capitano", Јапан - "Perfect Days", Мексико - "Totem", Мароко - "The Mother of All Lies", Шпанија - "Society of the Snow", Тунис - "Four Daughters", Украјина - "20 Days in Mariupol" i Уједињено краљевство - "The Zone of Interest". 

Милан Ракуљ

Коментари 0
Повезане вијести
"Опенхајмер" апсолутни побједник Оскара "Опенхајмер" апсолутни побједник Оскара
Невријеме стиже у регион: Очекују се обилне падавине, олује и снијег Невријеме стиже у регион: Очекују се обилне падавине, олује и снијег
Церемонија додјеле Оскара: "Опенхајмер" води, погледајте ко му је "за петама" Церемонија додјеле Оскара: "Опенхајмер" води, погледајте ко му је "за петама"
Најчитаније
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    21h 41m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 34m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    22h 19m
    1
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    9h 17m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    11h 4m
    0