Земље региона испале из трке за "Oscara"

22.12.2023. 21:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Америчка Академија филмских умјетности и наука објавила је прву, скраћену листу од 15 остварења која ће ући у трку за номинацију за награду "Oscar" у категорији за најбољи страни филм. Међу њима, нажалост, нема представника из Босне и Херцеговине, Србије и региона.

Подсјећемо, кандидат  за Босну и Херцеговину био је филм "Екскурзија" Уне Гуњак.

Српски кандидат за "Oscara" за најбољи страни филм било је остварење Милорада Милинковића "Што се боре мисли моје", а из Хрватске "Трагови" Дубравке Турић. 

Кандидат Црне Горе било је остварење "Сирин" Сенада Шахмановћа, а из Сјеверне Македоније "Housekeeping for Beginners" Горана Столевског. Кандидат Словеније је била драма "Ридерс"  Менцеја.

Биографска драма данске кинематографије "Обећана земља" (Промисед Ланд) нашла се у ужој листи за номинације за награду "Осцар", а управо за овај филм недавно је дански глумац Мадс Микелсен проглашен најбољим европским глумцем у 2023. години. Филм ће се од маја наћи на репертоару регионалних бисокопа.Списак филмова који су се нашли у ужем избору јесте: Јерменија - "Amerikatsi", Butan - "The Monk and the Gun", Данска - "The Promised Land", Финска - "Fallen Leaves", Francuska -  "The Taste of Things", Њемачка -"The Teachers' Lounge", Исланд -"Godland", Италија - "Io Capitano", Јапан - "Perfect Days", Мексико - "Totem", Мароко - "The Mother of All Lies", Шпанија - "Society of the Snow", Тунис - "Four Daughters", Украјина - "20 Days in Mariupol" i Уједињено краљевство - "The Zone of Interest". 

Милан Ракуљ

Коментари 0
Повезане вијести
И полиција у Српској трага за убицом полицајца И полиција у Српској трага за убицом полицајца
Дизел и бензин поскупљују, eво за колико Дизел и бензин поскупљују, eво за колико
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  20h 5m
  1
 • Једногодишњaк у критичном стању након незгоде на зип-лајну
  2h 0m
  1
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  22h 42m
  0
 • Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
  22h 53m
  0
 • Скандалозан говор градоначелника Дубровника
  14h 38m
  0