Жене без подршке породице не могу градити каријеру (ФОТО)

12.04.2022. 19:58
1
ИЗВОР: katera.news

Центaр за културу и информисање Источна Илиџа организовао је панел дискусију у склопу програма “Жене за жене” који за циљ има доношење стратегије оснаживања жена у Источном Сарајеву и рад на системском побољшању положаја жена у друштву.

Вршилац дужности директора Центра за културу и информисање општине Источна Илиџа Божидар Новаковић изјавио је да су учесници прве панел дискусије жене из области друштвено-политичког живота које се својим дјеловањем значајно истичу у друштву и које обављају најодговорније послове.

Према његовим ријечима, панелисти ће говорити о изазовима и проблемима  са којима су се суочавали кроз каријеру и шта их је оснаживало да то превазиђу.

- Циљ ове панел дискусије је прикупљање информација и стварање конкретнх иницијатива које ће бити  упућене надлежним институцијама, а све у циљу побољшања положаја жена у граду Источно Сарајево – истакао је Новаковић.

Координатор програма оснаживања жена у Источном Сарајеву Драгана Вучковић истакла је да је руководство општине Источна Илиџа и Центра за културу и информсиање препознало њену иницијативу и да, према њеним ријечима, програм оснаживања жена неће престати на само једној панел дискусији.

- Ја сам полазник треће генерације Института за напредно лидерство у политици и заједно са колегама смо покренули програм оснаживања жена „Жене за жене“ у локалним заједницама. Послије планиране три панел дискусије, које ће се одржати у овој локалној заједници, имамо намјеру да иступимо са конкретним приједлогом стратегије за побољшања положаја жена у Источном Сарајеву – рекла је Вучковићева.

Предсједник Општинског одбора СДС Пале Слађана Јашаревић, један од панелиста, истакла је да жене без подршке породице не могу градити каријеру.

- Новинар сам по струци и тај посао је врло захтјеван јер немате радно вријеме, слободне викенде и празнике, а као и сваку жену, поред каријере, чекај и  кућни послови и породица. Тешко је уклопити породицу и каријеру, али могуће је, уколико имате подршку саме породице – рекла је Јашаревићева.

Шеф за билатерарне односе у Парламентарној скупштини БиХ Јелена Рајаковић истакла је да се сусретала са проблемима и изазовима у каријери.

Слика

- Данас смо ту да женама пренесома искуства, начин да с еборе у професионалном и јавном животу и ако само једна реченица допре до њих и охрабри их,  постигли смо циљ – рекла је Рајаковићева.

Предсједник Форума жена ПДП-а Марина Благојевић истакла је да је број жена у политици у Републици Српској и БиХ јако мали, и да он мора бити знатно већи.

- У парламенту Републике Срске је око 18 одсто жена, нешто мало више је на нивоу парламента БиХ, и то показује да су жене запостављене у политичком животу. Оне су на таквој позицији јер мушкарци у овој земљи тако желе, без обзира којој политичкој партији припадају – рекла је она.

Према њеним ријечима, важно је охрабрити и оснажити жене и градити њихово самопоуздање јер женема не фали образовање, способност и знање него, искључиво самопоуздање, због патријархалног друштва у којем живе.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Pale 13.04.2022. 14:11
    Hmmm... Sladja prica o porodici... Koliko znam ona je razvedena a sa sinom je u losim odnosima... Dobar primjer za panelistu...
    Mora i u svakoj pori biti politika i politicka promocija?
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО) Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 4m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    7h 28m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    5h 43m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    22h 12m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    7h 22m
    0