Живи сама на врху планине, чешће виђа медвједе него људе

11.12.2019. 09:34
0
ИЗВОР: RTS

Шездесетпетогодишња Радица Бркушанин већ годинама живи потпуно сама на врху Чемерна, планине код Краљева, на 1.550 метара надморске висине.

Вријеме је зауставила на 2018. години када је посљедњи пут силазила у село. Сем дрва, која је сама довукла из шуме, ову зиму дочекује без ичега.

До Радичине колибе може се само трактором, с камена на камен. На појединим мјестима слива се вода, па и точкови "запливају". Годинама је сама на врху Чемерна, без струје, телефона, без сата и календара, чешће виђа медвједе него људе.

Радица Бркушанин не вјерује да ће ускоро 2020. година, она мисли да је 2018. Тада је посљедњи пут силазила до Мланче.

У Краљеву није била од 1986. Не зна ни ко је на власти у Србији, са новцем нема додира. За потрепштине је до сада размјењивала дио шуме, али ове године није трампила ни метар.

-Имам нешто мало, биће за зиму, а друго нешто! Повадио ми дивљак, била сам посејала по нешто, прериљао и повадио све- каже Радица.

Неколико пута годишње размјени покоју ријеч са шумарима. Неповјерљива је према камерама.

Прве комшије су удаљене пет километара ка подножју. Нуде да бар презими са њима.

Јелица Васиљевић из Мланче донијела јој је храну: "Нешто хране, нешто из куће, а нешто син купио у продавници, нешто од гардеробе, али она одбија да узме. Каже да има. Биће јој до пролећа, мада прошле јесени није била у продавници."

Бојана Васиљевић каже да је хтјела само бомбону да узме.

-Питали смо је да ли би хтела да јој купимо овце на пролеће. Прво се замислила, а онда је рекла да неће да се задужује- каже Бојана.

Будимир Васиљевић наводи да није хтјела помоћ при сјечи дрва.

-Понео сам своју тестеру да јој исечем дрва, али није дала- рекао је Будимир.

Радица не жели ништа што не може да плати, али самоћа и немаштина све је јаче притискају, а ускоро ће је и оковати снијег, који овдје потраје и пет мјесеци.

Коментари 0
Повезане вијести
Како је стара "лада" из Краљева стигла до САД и зашто кошта 16.000 долара Како је стара "лада" из Краљева стигла до САД и зашто кошта 16.000 долара
Суд потврдио оптужницу против специјалаца тзв. косовске полиције Суд потврдио оптужницу против специјалаца тзв. косовске полиције
Ибарска магистрала код Краљева биће оспособљена за саобраћај за 10 дана Ибарска магистрала код Краљева биће оспособљена за саобраћај за 10 дана
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    3h 44m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    7h 47m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    9h 51m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    22h 27m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    7h 5m
    0