Зора Видовић обезбиједила “Проинтеру” нове милионе од коцке

15.03.2024. 15:36
0
ИЗВОР: capital.ba

Компанији „Проинтер“, која одржава систем за надзор игара на срећу у Српској (РАС), због чега сваке године добија милионе марака из буџета, одобрена су додатна средства по овом основу.

Њима се до сада за одржавање, надоградњу и развој система сваког мјесеца  плаћало 100 марака за сваку кладионицу, 40 марака за сваки аутомат и пола марке за сваког активног играча у интернет играма.

Међутим, Министарство финансија Републике Српске, а на приједлог Републичке управе за игре на срећу, је прије неколико дана измијенило правилник којим је то дефинисано, те се обавезало да ће умјесто 40, убудуће за сваки терминал и аутомат плаћати 50 марака, односно за четвртину више.

Одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука Милко Грмуша сабрао је да ће овом “малом” корекцијом “Проинтер” у своју касу годишње ставити додатних 1,44 милиона КМ.

Наиме, према званичним подацима Републичке управе за игре на срећу, закључно са фебруаром ове године у Српској има 12.063 аутомата и терминала, што значи да ће умјесто  482.520 КМ мјесечно, након измјене плаћати 603.150 КМ, или 120.630 КМ више него раније.

Иначе, како је CAPITAL писао прошле године, “Проинтер” је свој захтјев за повећањем правдао инфлацијом.

С обзиром на то да је он уважен, Грмуша сматра да би се сада свим буџетским корисницима требало изаћи у сусрет.

- Сва давања из буџета запосленима као и пензије пензионерима требало би увећати за 25 одсто. Мислим да је тим људима дефинитивно потребније повећање накнада у том проценту него компанији која је реално редовни корисник буџетских средстава и монополиста када је ријеч о ИТ сектору - рекао је он.

Грмуша, који ради у индустрији игара на срећу не види шта се у обиму посла који обавља “Проинтер” промијенило да је дошло до толиког повећања.

Не знају да су предложили веће накнаде?

У Министарству финансија нису жељели да одговоре на упит CAPITAL-а зашто су одобрили додатни новац “Проинтеру” уз усмену поруку да нам неће доставити ништа осим оног што је већ објављено.

Занимљиво је да у Републичкој управи за игре на срећу не знају да се правилник мијењао, иако је измјена ишла на њихов приједлог.

- Републичка управа за игре на срећу протеклих дана није упутила приједлог за измјене Правилника о техничким карактеристикама рачунарског система за надзор над приређивањем игара на срећу - поручили су кратко они.

На констатацију да се у Службеном гласнику они наводе као предлагач, те да њихов одговор наводи на то да неко у њихово име предлаже одлуке, нису ништа додатно написали.

Слика

Фото: capital.ba

Иначе, министарка Зора Видовић је првобитно планирала да накнаде за одржавање система РАС плаћају приређивачи, што је спријечио Уставни суд Републике Српске.

У пресуди из априла 2021. године се наводи да је она прекорачила је своја законска овлашћења и супротно Уставу Републике Српске обавезала приређиваче игара на срећу у Српској да плаћају те трошкове.

С обзиром на то да нису успјели у својој намјери, терет ових трошкова пао је на буџет Републике Српске, односно грађане који га пуне.

Коментари 0
Повезане вијести
Видовић: Дугорочно задужење значи да сте стабилна земља Видовић: Дугорочно задужење значи да сте стабилна земља
Видовић: Нова фискализација до маја 2024. Видовић: Нова фискализација до маја 2024.
Видовић: Српска редовно исплаћује све обавезе и то ће и наставити Видовић: Српска редовно исплаћује све обавезе и то ће и наставити
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    11h 28m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    12h 12m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    16h 17m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    16h 21m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    1h 48m
    0