Звона Саборне цркве у Мостару још не звоне: Прошла година од напада, починиоци нису пронађени

06.12.2023. 19:16
4
ИЗВОР: srna.rs

На Саборној цркви Свете Тројице у Мостару, која је 6. децембра прошле године брутално девастирана, поправљени су сатови и расвјета, док звона још не звоне, а починиоци још нису пронађени, изјавио је старјешина Саборне цркве Душко Којић.

У Саборној цркви, која још није обновљена након потпуног рушења 1992. године, прије годину дана покидани су сви електрични каблови, па је храм остао у мраку, нису се могла чути звона нити су радили сатови.

Српска православна црква и Срби у Мостару овај напад су доживјели као лошу поруку и пријетњу, јер је извршен плански и циљано.

Портпарол МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона Људевит Марић изјавио је за Срну да истрагу у овом предмету води Одјељење криминалистичке полиције Полицијске управе Мостар, те да је укључено и Тужилаштво Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК).

- Имамо неке показатеље. Ријеч је о осјетљивом случају, тако да се истрага озбиљно ради, али у овом тренутку не могу изнијети више информација - навео је Марић.

Старјешина Саборне цркве Душко Којић рекао је да Црква нема никакве информације о истрази нити проналажењу починилаца, ни из полиције, нити Тужилаштва ХНК.

- Послије немилог догађаја и увиђаја, нико нам се више није јавио. Разочаран сам због те чињенице. Саборна црква је и национални споменик и симбол града Мостара и нешто што је најважније за Србе Мостара и не заслужује такав третман. Срби заслужују бољи третман у овом граду - истакао је Којић.

Он је напоменуо да, осим тога што годину дана од напада на Саборну цркву случај није ријешен, постоји још много примјера лошег односа и атмосфере коју можда најбоље одсликава и то да ни 15 улица у Мостару није могло добити ћириличке натписе.

- Иде Божић, припремамо се за празнике и надамо да ћемо бољи ући у нову годину, и ми и овај град - нагласио је Којић.

Што се тиче штете која је причињена девастацијом у децембру прошле године, Којић је навео да су поправљени сатови и расвјета, док звона, нажалост, још не звоне.

Он очекује да ће звона током идуће године поново бити стављена у функцију.

У септембру је обиљежено 150 година од освештања Саборне цркве у Мостару, а догађају је присуствовао и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Том приликом одржан је и донаторски ручак за завршетак радова на Саборној цркви.

Којић је рекао да су прикупљена знатна средства и захвалио свим донаторима, бројним општинама из Републике Српске и ФБиХ, посебно општинама из источне Херцеговине и граду Мостару који је дао подршку и у организацији догађаја.

- Од града Мостара смо у овој години добили 500.000 КМ и према обећању градоначелника очекујемо да ће Саборна црква и у идућој години добити значајнија средства како би се цијели пројекат завршио. Захвалност и премијеру Федерације БиХ Нермину Никишићу који је обећао да ће и ФБиХ учествовати са значајнијим средствима, као и фирмама и приватни лицима који су помогли и подржали завршетак обнове Саборне цркве - додао је Којић.

Он је нагласио да постоје обећања Републике Српске и Србије, које су највећи донатори, да ће наставити подршку пројекту и да ће Саборна црква бити завршена у скоријој будућности.

Саборна црква Свете Тројице, откада је изграђена 1873. године, била је украс и један од симбола Мостара. У вријеме изградње била је највећа православна црква на Балкану.

Овај храм је запаљен 15. јуна 1992. године, а након тога је мјесец дана миниран и рушен, док није пао и посљедњи камен.

Обнова цркве почела је 2010. године. Храм се опет издигао над Мостаром, али за комплетну обнову потребно је много средстава. До сада су урађени грађевински радови, а остало је да се заврши енетријер и партер.

За обнову храма највише су издвојиле Република Српска и Србија, а прилоге је дало и више од хиљаду појединачних приложника међу којима и мостарски Бошњаци и Хрвати.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    X 07.12.2023. 19:04
    Nece ih ni pronaci. Sto je izgubljeno izgubljeno je ali zato nezavisna R Srpska obavezno i drzava srpskog naroda, u suprotnom se gubi sve polako.
  • Generic placeholder image
    Осмица 07.12.2023. 05:59
    Алијин кербер то зна.Јер је по његовом налогу урађено,као и пребијање Срба на Илиџи.
  • Generic placeholder image
    Neven 06.12.2023. 20:11
    Žalosno da ne zvone zvona, a kakav je položaj Srba u Mostaru uskoro neće imati ni kome zvoniti. Od predratnih 30.000 Srba u Mostaru, garantovano sada ih nema ni 3000. Prava Srba koji sada žive ne postoje, ni ona osnovna ljudska od prava na svoj jezik i pismo pa nadalje. Uglavnom ono malo što ih ima, tretiraju se kao građani drugog reda. I kad druga strana u ratnom skuobu priča uspavanke o etničkom čišćenju u Republici Srpskoj, a Srba u Federaciji BiH trenutno nema ni 2 posto.
  • Generic placeholder image
    Citalac 06.12.2023. 20:03
    Nikada do sada prilikom napada na pravoslavne svetinje u federaciji bih nisu vinovnici uhapseni, njihova vlast ih stiti jer im sluze da umjesto njih pokazu mrznju prema Srbima i stave im do znanja da su nepozeljni u tom jadnom entitetu.A sta rade Srbi konkretno u Istocnom Sarajevu!? Sirom su otvorili vrata ovakvima I njima slicnim sto napadaju nase svetinje koji hrle u nas grad nemilice I time pokazuju koliko malo sebe postuju I kako brzo zaboravljaju svu golgotu kroz koju su prosli u bliskoj proslosti.
Повезане вијести
Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    11h 58m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 54m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    10h 58m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    7h 51m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    9h 48m
    0