Ћулум: Полиција ће бити појачано на терену, нереално да пристигне 10.000 миграната дневно

03.03.2020. 09:33
1
ИЗВОР: Глас Српске

Предсједавајући Координационог тијела за праћење кретања миграната за територију Републике Српске Дарко Ћулум рекао је за “Глас Српске”, коментаришући очекивани мигрантски талас, да ће полиција Републике Српске бити појачано на терену, а упутства ће добити и челници полицијских управа.

Нови талас мигрантске кризе, за који се очекује да ће бити јачи и масовнији него током протекле двије године, узрокован је одлуком Турске од прошле седмице да отвори своју границу, а тиме и врата за неколико милиона људи који су побјегли из домовине и хрле ка ЕУ. Шеф Мисије Међународне организације за миграције (ИОМ) у БиХ Петер ван дер Еверерт упозорио је да Хрватска појачава контролу границе, због чега се у БиХ дневно може очекивати чак и до 10.000 миграната.

Ћулум напомиње да су још на снази ранији закључци Владе да у Српској нема ни услова ни капацитета за смјештај миграната, а то је поновио и крајем прошле седмице на састанку Оперативног штаба за питање миграција на нивоу БиХ.

- На нивоу БиХ се, како се чуло на посљедњем састанку, припрема нова стратегија и акциони план за дјеловање, а у плану је и јачање капацитета Граничне полиције и Службе за послове са странцима БиХ. Није баш реално да дневно пристигне и до 10.000 миграната, како то очекују - рекао је Ћулум и додао да је могуће да МУП пошаље још службеника у испомоћ Граничној полицији БиХ. 

Из Службе за послове са странцима БиХ су прошле седмице упозорили да је већ повећан дневни прилив миграната због њиховог поласка из Србије ка ЕУ. И даље их је у БиХ највише на подручју Унско-санског кантона, између 4.500 и 5.000, од чега од 3.500 до 3.700 у центрима, а остали су у транзиту, напуштеним објектима или приватном смјештају.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Sarajlija 04.03.2020. 13:51
    Super,bit ce nas vise u Bosni,..
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    11h 37m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 21m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    2h 5m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    5h 6m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    22h 48m
    0