Земљорадник с ратним ордењем свирао кларинет

22.11.2023. 17:00
0
ИЗВОР: politika.rs

У брдима златиборског села Гостиља понеко старији још се сјећа Жарка Вуксановића. Земљорадника у миру, јунака у рату овјенчаног Карађорђевом звијздом и руским орденом. А кад су ратна страдања прохујала, поново земљодјелца жуљевитих руку, које су умјеле и по кларинету да пребирају.

Жаркова животна прича отпочела је у Гостиљу гдје је рођен 1889. у породици земљорадника Јоксима и Виде Вуксановић. Тада се у овим планинама у свему оскудјевало, мукотрпно обрађивана посна земља слабо је узвраћала. Родитељи Жаркови нису били у могућности да га школују, па се жељан знања некако сам описменио. О овом Гостиљцу, уз друге значајне личности, пише 90-годишњи златиборски писац Милисав Р. Ђенић у својој објављеној књизи „Биографски лексикон Златибора” која садржи 448 животописа.

Кад је Жарко стасао за војску, над Србијом жељном ослобађања својих поробљених крајева надвили су се ратни сукоби. Он је војни рок служио у трећој чети другог батаљона Четвртог пјешадијског пука и у саставу те јединице прошао је све ратове од 1912. до 1918. године, стекавши чин резервног пјешадијског поднаредника.

За тих дугих шест година ниједна борба није била лака, у свакој су били пресудни ратна срећа, мудра глава и храбро срце, с тим што се у биткама Великог рата највише страдало. Жарко Вуксановић је био спретан и одважан, историја га је по испољеној храбрости упамтила.

Сребрни орден Карађорђеве звијезде с мачевима и руски орден „Крст Светог Ђорђа” он је добио за храброст исказану на Солунском фронту, у времену од 17. августа до 14. новембра 1916. године. У повељи се наводи:

„Поднаредник Жарко Вуксановић из Гостиља, десетар треће чете другог батаљона Четвртог пјешадијског пука у борбама 17. и 18. августа на положајима сјеверно од коте 1850 на лијевој обали ријеке Брод, приликом одбијања бијесних бугарских јуриша са својом десетином у неколико махова бомбама је одбио напад, наносио непријатељу осјетне губитке и одржао положај.

У борби на Кајмакчалану 14. септембра 1916. приликом непријатељског ноћног напада, када се батаљон нашао у окружењу и морао да се бори прса у прса, Жарко се истицао јунаштвом. У најкритичнијим моментима храбрио је своје војнике и био рањен док је бомбама сламао обруч и отварао пролаз.

У борби на Ивенској коси 10. новембра 1916. приликом извођења ноћног препада на непријатељске положаје и пробоја у њихову позадину Жарко је показао изузетну одважност и храброст, заплијенивши том приликом један бугарски митраљез. Потом у борби при заузимању села Ивена 14. новембра храбро је јурио кроз кишу куршума и бомбама засипао бугарске ровове, све док по други пут није био рањен. Поред личне храбрости показао је и умјешност да у свакој прилици води своју десетину.”

Пратила је тог јунака срећа, живу главу изнио је из рата. Кад је мир наступио вратио се Жарко кући у Гостиље и прихватио обраде земље.

- Осим рада на поседу свирао је кларинет. Са своја два друга одлазио на свадбе и друге сеоске светковине да људе увесељава и понешто заради. Оженио се Милевом Ушендић из Љубиша са којом је добио потомке: синове Боривоја, Драгутина и Драгољуба и кћери Милојку, Борку, Наду, Виду и Миленку. Жарко Вуксановић је умро 1968. у Гостиљу, где у ово време једна улица носи његово име - пише у „Биографском лексикону Златибора.”

Пише: Бранко Пејовић

Коментари 0
Повезане вијести
Шкотланђанка постала „мајка српске нације“ у Великом рату - Жена која је одбила да "оде кући и сједи мирно" Шкотланђанка постала „мајка српске нације“ у Великом рату - Жена која је одбила да "оде к...
Када бисмо по минут ћутали за сваког Србина страдалог у Албанској голготи, не бисмо проговорили 169 дана Када бисмо по минут ћутали за сваког Србина страдалог у Албанској голготи, не бисмо прогов...
Писмо храброг ратника Писмо храброг ратника
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    22h 11m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    4h 12m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    6h 52m
    1
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    1h 26m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    3h 45m
    1