Тамна чоколада може произвести исти осјећај као канабис?

01.12.2019. 17:24
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Добро је познато да тамна чоколада има бројне предности, али научници Универзитета у Лондону дошли су до још једног открића.

Наиме, Men’s Journal преноси да, према речима научника, тамна чоколада садржи психоактивни састојак који ствара једнак осјећај као и кориштење канабиса. То је фенилетиламин, неуромодулатор који помаже у регулацији расположења.

У склопу студије спроведене на 13.626 особа, они који су појели само 15 грама тамне чоколаде имали су 70 одсто мању вјероватноћу да пријављују симптоме депресије. Осим тога, својства тамне чоколаде слична канабиноидима стварају сличан укус, тврде с лондонског универзитета.

Сложене комбинације флавоноида у тамној чоколади могу помоћи у борби против депресије. Ауторка студије др Сара Џексон пише да студија “пружа неке доказе да конзумирање чоколаде, посебно тамне, може умањити симптоме депресије”.

Међутим, наставља др Џексон ,“потребна су додатна истраживања како би се разјаснила узрочно-посљедична веза”.

-Могло би се догодити да депресија узрокује губитак интереса за конзумирањем чоколаде међу људима, а можда постоје и неки други фактори због којих људи мање једу тамну чоколаду- додаје.

Ипак, морате знати да с чоколадом, као ни с било чим другим, не треба претеривати јер то може да шкоди вашој линији. Једите све у нормалним количинама, а чоколада нека буде посластица којом ћете се наградити након здравог и уравнотеженог оброка.

Коментари 0
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 15m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 57m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 25m
    0
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 55m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 46m
    1