Просјечна фебруарска пензија износи око 393 КМ

04.03.2020. 13:16
0
ИЗВОР: Srna

Фебруарска просјечна пензија износи нешто више од 393 КМ и учествује са 41,89 одсто у просјечној плати Републике Српске, изјавио је директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Младен Милић.
Милић наводи да је овај проценат посљедица малог броја корисника који имају остварен пун ефективан радни стаж у трајању од 40 година.

- Просјечна пензија за те кориснике, а њих је свега осам одсто у односу на ових 267.000 корисника права, учествује са 62 одсто у просјечној плати у Републици Срспкој - рекао је Милић.

Он је истакао да висина пензије искључиво зависи од времена проведеног у радном односу, стопе доприноса и основице на основу које су плаћени ти доприноси.

- Влада Српске чини максималне напоре. До сада смо имали 11 повећања, од чега четири усклађивања и седам ванредних повећања - рекао је Милић и навео да пензионери од Владе траже да размотри могућности да у разумном оквиру у току ове године нађе нова средства за ванредно повећање пензија.

Он је најавио нове разговоре о томе у наредном периоду.

- Данас су исказане жеље и захтјеви Удружења пензионера из ранијих договора да се настоји одржати проценат од 43,5 одсто учешћа просјечне пензије у просјечној плати у Републици Српској - рекао је Милић, након састанка са Управним одбором Удружења пензионера Српске у Теслићу.

Он је навео да је Управни одбор Удружења пензионера данас информисан и о закључку са састанка одржаног у Бијељини у присуству предсједника Владе Радована Вишковића и ресорног министра Душка Милуновића, а којим ће се одређене просторије који су у власништву Српске, додијелити Удружењу пензионера на трајно коришћење без могућности отуђења или издавања трећим лицима.

- Ми у Фонду ПИО тренутно радимо на прибављању доказа за сваки пословни простор из катастра и очекујемо да ћемо најкасније до краја априла у потпуности комплетирати и са тим материјалима обратити се ресорном министарству - рекао је Милић.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    21h 43m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    21h 50m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    18h 32m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    13h 10m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    13h 42m
    0