5. јуни – Свјетски дан заштите животне средине

05.06.2020. 17:36
0
ИЗВОР: ekoblog.info

Свјетски дан заштите животне средине обиљежава се ове године под слоганом „Вријеме је за природу“. Овај догађај користи се као један од главних начина на којеорганизација УН широм свијета развија свијест о животној средини и подстиче политичку пажњу и акцију. У духу овог празника, доносиоци одлука спремнији су за потписивање и ратификовање међународних конвенција о животној средини, као и за разговоре о локалним еколошким проблемима. 

Међутим, до тога се није стигло преко ноћи. Шведска је, још 1968. године, прва предложила да се у УН одржи конференција која ће бити усмјерена само на питања заштите животне средине. То је прихваћено тек 1969. године, када је одлучено да ће се три године касније у Шведској одржати једна таква конференција. Занимљиво је да је за водитеља конференције одабран Морис Стронг, канадски дипломата који је радио у нафтној индустрији, али је био врло заинтересован за животну средину.

Коначно, 1972. године, послије четири године припрема, лидери из цијелог свијета сјели су заједно да разговарају о томе како да подигну свијест о заштити животне средине и тада је, на самом почетку Стокхолмске конференције, 5. јуни проглашен за Свјетски дан заштите животне средине. Први пут је прослављен под слоганом „Само је једна Земља” 1974. године. Током година биране су земље домаћини и теме које су одговарале највећим проблемима и изазовима – од загађења мора, уништавања шума и кријумчарења дивљих врста, преко климатских промјена, циркуларне економије и одрживог развоја до образовања дјеце о заштити животне средине.

Слика

Сада више од 140 земаља учествује у обиљежавању овог еколошког празника, а велики број познатих личности подстиче људе да, свако на свој начин, дају допринос у заштити животне средине. Широм свијета организују се бројни стручни и научни скупови, садње дрвећа, бициклистичке вожње, концерти, изложбе, фестивали, такмичења у школама, чишћења природе и прикупљање рециклабилног отпада. Ове године милиони људи догађај ће обиљежити на дигитални начин, повезани на друштвеним мрежама. 

Сваке године домаћин званичне прославе Свјетског дана заштите животне средине је друга земља. Овогодишњи домаћин је Колумбија, у партнерству са Немачком, а тема је биодиверзитет. Одлука о теми и домаћину донијета је у децембру 2019. године у Мадриду, на Конференцији УН о клими (COP25).  

- Климатска акција и очување биолошке разноликости двије су стране исте кованице. Морамо развити политику којом се зауставља изумирање биљних и животињских врста. Њемачка са задовољством подржава Колумбију и друге земље чланице у покретању акције за биодиверзитет - рекао је Јохен Фласбарт, њемачки државни секретар за животну средину. 

Цијела трећа деценија 21. вијека биће у знаку очувања биодиверзитета, па не чуди што је ова тема изабрана за овогодишњи Свјетски дан заштите животне средине. Очекује нас Конференција УН о биолошкој разноликости (COP15) у Куенмингу, у Кини, а почиње и Деценија обнове екосистема (2021-2030). 

Ако се питате због чега је баш Колумбија домаћин овогодишњег догађаја – она је на првом мјесту по броју различитих врста птица и орхидеја, док по броју биљака, лептира, слатководних риба и водоземаца заузима друго место на свијету. Биодиверзитет ове земље одржава око 10 процената биолошке разноликости цијеле планете, тако да је Колумбију изабрала сама тема празника.

Слика

Биодиверзитет је темељ на ком почива читав живот на планети Земљи.  Промјена или уклањање једног елемента тог система утиче на цио систем и може произвести веома негативне посљедице јер сваки појединачни члан укупне биолошке разноликости игра велику улогу у природној равнотежи. 

Људске активности укључујући крчење шума, уништавање станишта дивљих животиња, интензивирање пољопривреде и убрзање климатских промјена, гурнули су природу изван њених граница. Многи Земљини екосистеми су у близини критичних тачака исцрпљивања или неповратних промјена, вођених високим растом становништва и економским развојем. Међутим, растуће стопе коришћења природних ресурса и утицаји на животну средину који се јављају нису неопходни нуспроизвод економског раста ако се окренемо циркуларној економији и одрживом развоју. То је пут којим треба да кренемо.

Слика

Дан заштите животне средине је прилика да сви преузмемо одговорност и постанемо носиоци промјена. Дакле, није важно да ли сте познати глумац, предузетник, студент или предшколац: окупите своју породицу и пријатеље и проведите дан у природи, будите дио природе, учите од природе и чувајте природу! 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање Свјетског дана добровољних давалаца крви Обиљежавање Свјетског дана добровољних давалаца крви
Свјетски дан и Недјеља Црвеног крста Свјетски дан и Недјеља Црвеног крста
Др Хашимбеговић: Рано препознавање глаукома може спријечити пропадање вида Др Хашимбеговић: Рано препознавање глаукома може спријечити пропадање вида
Најчитаније
  • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
    20h 33m
    6
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    11h 14m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    20h 33m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    16h 47m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    7h 26m
    0