Аћимовић: Потребан нам је јачи колективни имунитет

05.07.2021. 09:00
0
ИЗВОР: Срна

Епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић изјавила је да је у Српској потребан јачи колективни имунитет и обухват вакцинације и до 85 одсто грађана иако за сада у Српској нема потврде о присуству делта соја вируса корона.

- Много се прича о делта соју вируса корона који се шири и до 60 одсто брже него британски - појаснила је Аћимовићева.

Она је нагласила да вакцина једино може заштити од делта соја који погађа највише тамо гдје је степен имунизације низак.

- Налазимо се у најповољнијем тренутку од почетка епидемије вируса корона у Српској и ово вријеме треба да искористимо да се сви одморимо и опустимо, али опрезно, тежећи ка вакцинацији што већег броја грађана, јер вакцина је једина заштита од најављеног новог таласа, који може доћи и много прије јесени. Сада све можемо ако поштујемо мјере које су прописане - рекла је Аћимовићева за "Глас Српске".

Она је додала да Институт ради секвенционисање и за сада у Српској нема потврде о присуству делта соја.

- Из земаља у којима он већ циркулише видимо да су се заразили и вакцинисани. Међутим, они не добијају теже облике болести и не морају на болничко лијечење. Све своје капацитете сада треба да усмјеримо на вакцинацију што више грађана да бисмо што безбједније дочекали делта сој, који је потврђен у окружењу - каже Аћимовићева.

Она је истакла да Институт прати епидемиолошку ситуацију и у случају повећања броја заражених, појаве кластера или обољевања вакцинисаних препоручиће оштрије мјере.

- У овом тренутку, према нашим процјенама, вакцинисано је око 15 одсто становништва у Српској. На тај број додаћемо и број оних који су вакцинисани у Србији, чим грађани доставе потврде породичним љекарима и комплетирамо податке - прецизирала је Аћимовићева.

Она је рекла да је, према посљедњим подацима, прву дозу вакцине примило више од 150.000 људи, док је око 85.000 комплетно вакцинисаних.

- У овом тренутку имамо свих вакцина, више здравствених радника које укључујемо у имунизацију и здравих грађана који могу да приме вакцину и зато је веома важно да тај процес убрзамо током љета. Чекамо испоруку друге дозе `спутњика ве` и вјерујем да ће стићи у оквиру оних 90 дана, на колико је произвођач помјерио период ревакцинације - додала је Аћимовићева.

Она је указала да нема разлога за страх и тих 25.000 грађана биће ревакцинисано, а резултат ће бити још и бољи.

Аћимовићева упозорава да су највише угрожени они који не желе да се вакцинишу.

- Особе које су највише склоне да добију тешку форму болести су старији од 65 година, али су они и најажурнији и желе да се вакцинишу. Веома су угрожени млађи који имају одређена хронична обољења, али се они очигледно плаше да се вакцинишу, иако немају разлога за то, јер ковид 19 их може угрозити, а не вакцина - додала је Аћимовићева.

Према њеним ријечима, прославе и ближи контакти већег броја људи су мјеста највећег ризика и потребан је опрез.

- Маске су и даље потребне у затвореном, јер немамо довољно вакцинисаних. С обзиром на то да је вријеме одмора и да су границе отворене и тамо гдје путујемо треба да се понашамо онако како је најбезбједније за нас. Можемо ићи на концерте, али морамо водити рачуна о растојању са другим људима - поручила је Аћимовићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    23h 18m
    1
  • Партизан мијења име!
    16h 0m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 33m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 7m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 52m
    3