У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)

27.08.2024. 17:21
0
ИЗВОР: rtvbn.com

Новац стечен продајом заштитних одијела Институту за јавно здравство предаван је Браниславу Зељковићу у просторијама Уједињене Српске у Бањалуци, рекао је ово на саслушању Саша Марковић, другоптужени у случају „корона уговори“.

Саша Марковић, власник туристичке агенције „Travel 4 fun“ која је за потребе здравственог система Републике Српске набављала заштитна одјела у вријеме пандемије вируса корона, пред бањалучким Окружним судом изнио је шокантне детаље о томе како га је Бранислав Зељковић приморао на исплату новца.

- Након што смо ушли у процес испоруке заштитних одијела, Бранислав Зељковић ме је позвао да се видимо. Дао ми је папирић на коме је писало да сам му дужан давати 9 КМ по испорученом одијелу. Имао сам финансијске обавезе према добављачима, због тога сам морао пристати - присјећа се Марковић.

Новац је предат лично Зељковићу у просторијама Уједињене Српске у Бањалуци у више од 20 наврата у укупном износу преко 250 хиљада марака.

- Када сам долазио у просторије странке био сам обавезан да мобилни телефон оставим изван простоје у којој смо се налазили. Једном приликом новац сам оставио у кеси на столу, јер Зељковића није било. Комуникацију смо из сигурносних разлога, на Зељковићево инсистирање, обављали путем апликације Сигнал.

Јуна 2020. године због сумњи у малверзације Суд Босне и Херцеговине, а по налогу Тужилаштва БиХ Марковићу и његовој фирми блокира рачуне.

- Тада сам се нашао у великим финансијским проблемима и нисам имао новац који је Зељковић тражио. Звао ме је скоро сваки дан и говорио да се новац мора исплаћивати. Рекао је да и он трпи притисак. Ко га притишће, ја нисам знао и нисам га питао - каже Марковић.

Марковић и Зељковић комуникацију су наставили и након завршене испоруке 30 хиљада заштитних одијела за потребе здравственог система Републике Српске.

- Налазили смо се и размјењивали информације о истражи Тужилаштва. Он ми је говорио своје информације, а ја њему своје. Покушавали смо да схватимо у ком смијеру ће се истрага одвијати - каже Марковић.

До саслушања Марковића у својству свједока дошло је након почетка преговора са Тужилаштвом о признању кривице. Јадранка Ивановић, адвокат првооптуженог Зељковића, од суда је тражила да јој на наредном рочишту које је заказано за 9. септембар буде омогућено директно испитивање Марковића. Судско вијеће је након краће паузе и консултација овај захтјев прихватило.

Осим Зељковића и Марковића, за малверзације приликом јавних набавки медицинске опреме и средстава оптужени су и Славко Бојић, Драган Дубравац и Сани Црљић.

Видео: БН

Коментари 0
Повезане вијести
Народ огуглао на пљачку Народ огуглао на пљачку
Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио
Дан српског јединства, слободе и националне заставе Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 6m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 48m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 16m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 37m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 46m
    0