Адвокатски испит у Српској поскупио 350 одсто

14.06.2024. 13:24
0
ИЗВОР: capital.ba

Извршни одбор Адвокатске коморе Републике Српске подигао је накнаду за полагање адвокатског испита са 597,50 КМ на чак 2.057,50 КМ односно за 350 одсто, а као главни разлог се наводи инфлација.

У новој одлуци о висини накнаде која је усвојена крајем прошлог мјесеца се наводи да је извршена анализа трошкова редовног пословања те да је истом утврђено да је у протеклом периоду дошло до значајног повећања тих трошкова, а све као посљедица инфлације и раста цијена и услуга.

. Евидентно је повећање износа наведених трошкова у протеклом периоду, а који падају на терет Адвокатске коморе Републике Српске - стоји у одлуци.

Од овог повећања изузети су кандидати који су најмање три године радили као приправници или стручни сарадници код неког од адвоката који су уписани у именик коморе. За њих цијена остаје 597,50 КМ.

Наиме, одлуком Извршног одбора из прошле године њима је уведена обавеза плаћања чланарине, па им се сада изашло у сусрет.

- Извршни одбор цијени да је правилно утврдити финансијске олакшице имајући у виду да исти кроз извршавање обавезе плаћања чланарине доприносе финансијском пословању и финансијској стабилности Адвокатске коморе - пише у одлуци коју потписује Дарко Кременовић, предсједник Извршног одбора.

Иначе, истом одлуком је одређено да чланови комисије за полагање испита имају право на 80 марака накнаде за сваког кандидата, као и секретар који по том основу добија 20 КМ.

Подсјећамо, да би неко добио право да се бави адвокатуром у Српској, поред испита мора да плати и упис у именик адвоката који кошта око 5.000 марака.

Према званичним подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) комора је у прошлој години имала рекордних 710.892 КМ прихода и добит од 9.377 КМ.

Пише: Д. Товиловић

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској најмање 6.500 бораца има посттрауматски стресни поремећај У Српској најмање 6.500 бораца има посттрауматски стресни поремећај
Снажно невријеме погодило Билећу Снажно невријеме погодило Билећу
У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  17h 56m
  11
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  14h 47m
  2
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  19h 51m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  18h 38m
  3
 • Двије бебе испале из колица, превезене у Ургентни центар
  23h 42m
  1