Адвокатски испит у Српској поскупио 350 одсто

14.06.2024. 13:24
0
ИЗВОР: capital.ba

Извршни одбор Адвокатске коморе Републике Српске подигао је накнаду за полагање адвокатског испита са 597,50 КМ на чак 2.057,50 КМ односно за 350 одсто, а као главни разлог се наводи инфлација.

У новој одлуци о висини накнаде која је усвојена крајем прошлог мјесеца се наводи да је извршена анализа трошкова редовног пословања те да је истом утврђено да је у протеклом периоду дошло до значајног повећања тих трошкова, а све као посљедица инфлације и раста цијена и услуга.

. Евидентно је повећање износа наведених трошкова у протеклом периоду, а који падају на терет Адвокатске коморе Републике Српске - стоји у одлуци.

Од овог повећања изузети су кандидати који су најмање три године радили као приправници или стручни сарадници код неког од адвоката који су уписани у именик коморе. За њих цијена остаје 597,50 КМ.

Наиме, одлуком Извршног одбора из прошле године њима је уведена обавеза плаћања чланарине, па им се сада изашло у сусрет.

- Извршни одбор цијени да је правилно утврдити финансијске олакшице имајући у виду да исти кроз извршавање обавезе плаћања чланарине доприносе финансијском пословању и финансијској стабилности Адвокатске коморе - пише у одлуци коју потписује Дарко Кременовић, предсједник Извршног одбора.

Иначе, истом одлуком је одређено да чланови комисије за полагање испита имају право на 80 марака накнаде за сваког кандидата, као и секретар који по том основу добија 20 КМ.

Подсјећамо, да би неко добио право да се бави адвокатуром у Српској, поред испита мора да плати и упис у именик адвоката који кошта око 5.000 марака.

Према званичним подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) комора је у прошлој години имала рекордних 710.892 КМ прихода и добит од 9.377 КМ.

Пише: Д. Товиловић

Коментари 0
Повезане вијести
Просјечна нето плата у мају 1.403 КМ Просјечна нето плата у мају 1.403 КМ
У Источном Сарајеву рођен један дјечак У Источном Сарајеву рођен један дјечак
Власеница очекује кошаркашки спектакл Власеница очекује кошаркашки спектакл
Најчитаније
  • Годишњица смрти Мике Антића - "Ако ти јаве: умро сам, не веруј то не умем“
    23h 7m
    0
  • Преврнуо се рингишпил, има повријеђених
    11h 24m
    0
  • Хан Пијесак: Прва тракторијада окупила око 20 учесника (ВИДЕО)
    19h 36m
    0
  • У саобраћајној несрећи у Невесињу погинула осамнаестогодишња дјевојка
    21h 38m
    0
  • Збринута четири дјетета повријеђена у превртању рингишпила
    10h 39m
    2