Advokatski ispit u Srpskoj poskupio 350 odsto

14.06.2024. 13:24
0
IZVOR: capital.ba

Izvršni odbor Advokatske komore Republike Srpske podigao je naknadu za polaganje advokatskog ispita sa 597,50 KM na čak 2.057,50 KM odnosno za 350 odsto, a kao glavni razlog se navodi inflacija.

U novoj odluci o visini naknade koja je usvojena krajem prošlog mjeseca se navodi da je izvršena analiza troškova redovnog poslovanja te da je istom utvrđeno da je u proteklom periodu došlo do značajnog povećanja tih troškova, a sve kao posljedica inflacije i rasta cijena i usluga.

. Evidentno je povećanje iznosa navedenih troškova u proteklom periodu, a koji padaju na teret Advokatske komore Republike Srpske - stoji u odluci.

Od ovog povećanja izuzeti su kandidati koji su najmanje tri godine radili kao pripravnici ili stručni saradnici kod nekog od advokata koji su upisani u imenik komore. Za njih cijena ostaje 597,50 KM.

Naime, odlukom Izvršnog odbora iz prošle godine njima je uvedena obaveza plaćanja članarine, pa im se sada izašlo u susret.

- Izvršni odbor cijeni da je pravilno utvrditi finansijske olakšice imajući u vidu da isti kroz izvršavanje obaveze plaćanja članarine doprinose finansijskom poslovanju i finansijskoj stabilnosti Advokatske komore - piše u odluci koju potpisuje Darko Kremenović, predsjednik Izvršnog odbora.

Inače, istom odlukom je određeno da članovi komisije za polaganje ispita imaju pravo na 80 maraka naknade za svakog kandidata, kao i sekretar koji po tom osnovu dobija 20 KM.

Podsjećamo, da bi neko dobio pravo da se bavi advokaturom u Srpskoj, pored ispita mora da plati i upis u imenik advokata koji košta oko 5.000 maraka.

Prema zvaničnim podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) komora je u prošloj godini imala rekordnih 710.892 KM prihoda i dobit od 9.377 KM.

Piše: D. Tovilović

Komentari 0
Povezane vijesti
Prosječna plata u junu iznosila 1.426 KM Prosječna plata u junu iznosila 1.426 KM
U Srpskoj najmanje 6.500 boraca ima posttraumatski stresni poremećaj U Srpskoj najmanje 6.500 boraca ima posttraumatski stresni poremećaj
Snažno nevrijeme pogodilo Bileću Snažno nevrijeme pogodilo Bileću
Najčitanije
 • Dječaku iz Istočnog Sarajeva spašena ruka brzom reakcijom ljekara KCUS-a
  20h 48m
  11
 • Saslušan sveštenik sa Pala: Sumnja se da je prodavao lažne diplome "po povoljnoj cijeni"
  17h 39m
  2
 • Identifikovana lica koja se dovode u vezu sa nanošenjem povreda licu u Istočnom Novom Sarajevu
  22h 43m
  1
 • U PU Istočno Sarajevo saslušana tri lica zbog prodaje i kupovine diploma
  21h 30m
  4
 • Osipanje u Klubu odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža
  3h 32m
  5