Афера "Докази" тресе правосуђе Републике Српске

09.11.2021. 18:31
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Због афере „Докази“, односно крађе материјалних доказа из полицијског депоа у касарни Сарица у Лакташима, упаљен је црвени аларм и у судовима, јер су, према Закону о кривичном поступку Републике Српске, судови ти који обезбјеђују доказе, пише Српскаинфо портал.

Члан 134. ЗКП РС гласи: „Привремено одузети предмети и документација депонују се у суду или суд на други начин обезбјеђује њихово чување“.

Одговор које је портал Српскаинфо добио из Окружног јавног тужилаштва Бањалука потврдио је да је у полицијском депоу у касарни „Сарица“ итекако било незаконитих радњи.

Услови

Наиме, у међувремену је једна истрага окончана подизањем оптужнице против Ж.Г. У другом случају званично је отворена истрага против више непознатих особа, док се у једном предмету врше провјере, односно налази се у фази прикупљања информација.

– Докази у полицијском депоу у касарани Сарица су докази правосуђа, првенствено надлежних судова. Они су морали знати у каквим се условима чувају њихови докази, а не само да их смјесте тамо негдје, а да се нико претходно није увјерио и утврдио да ли уопште постоје услови за безбједно чување тих доказа – објаснио је извор Српскаинфо.

У бањалучким судовима Српскаинфо сазнаје да тек требају извршити увид у материјалне доказе у касарни Сарица, те тако утврдити шта заиста недостаје и колике су размјере крађе биле у полицијском депоу.

Међутим, најтрагичније у свему је што јавност није ни била обавијештена о томе да је уопште поднесен извјештај против неке особе због незаконитих радњи у полицијском депоу, нити је информисана о томе да је у међувремену подигнута оптужница, нити да се воде било какве истраге због крађе доказа, све до писања портала Српскаинфо.

Слика

Фото: С.Пашалић/РАС Србија

Обештећење

И док из МУП Републике Српске на бројна питања одговарају како Комисија провјерава стање доказа, Српскаинфо сазнаје да је из само једног предмета, прецизније речено једне коверте у полицијском депоу у касарни „Сарица“, нестао новац у противвриједности од 4.000 марака.

Сада се поставља питање ко ће оштећеном у овом случају надокнадити „изгубљени“ новац.

Овај криминал задокументован је и у службеним полицијским биљешкама.

Наиме, 28. фебруара 2020. године, на основу правоснажног рјешења Окружног суда Бањалука, у просторије депозита касарне „Сарица“ дошао је Бањалучанин О.К, у пратњи полицијског службеника МУП Републике Српске.

У правоснажном рјешењу бањалучког суда наводило се да се О.К. врате предмети, и то седам мобилних телефона, SIM картице, штедна књижица и новац у различитим валутама и апоенима.

Предмети одузети од О.К. били су упаковани у бијелу врећу на којој је писало име власника, а која је била обезбијеђена самољепљивом жутом траком са натписом Окружни суд.

Евиденција

Након отварања бијеле вреће у њој су пронађени сви предмети наведени у рјешењу Окружног суда Бањалука, осим новца.

Српскаинфо сазнаје да је у коверти уредно обиљеженом евиденс траком недостајало 1.850 евра, 200 марака и 700 куна.

О овом недостатку сачињене су службене забиљешке и достављене су Полицијској управи Бањалука.

У Регистру аката о вођењу депонованих предмета пронађен је и акт Окружног суда Бањалука број 011-0-К-07-000045 од 30. јуна 2015. године на којем је наведено да је овлаштеном службеном лицу депозита МУП Републике Српске у касарни Сарица предата затворена коверта бијеле боје, затворена хефт машином и залијепљена самољепљивом жутом траком, у којој се налазило 1.020 марака.

– Међутим, овај акт уопште није био евидентиран у евиденцији, иако је требао бити, те је прегледом складишта, гдје су се налазиле бијеле коверте, утврђено како нема коверте са описом наведеним у акту Окружног суда – објаснио је извор из Полицијске управе Бањалука.

И о овом пропусту одмах су упознати надлежни.

Сљедеће питање које се намеће јесте на који су начин уопште вођене евиденције о депонованим предметима.

Катастрофални услови чувања материјалних доказа у касарни „Сарица“, како је навео извор Српскаинфо, могли су довести и до трагичних посљедица.

Коментари 0
Повезане вијести
Опрез при паљењу ватре на отвореном Опрез при паљењу ватре на отвореном
Настављена потрага за несталим Драгом Танасковићем Настављена потрага за несталим Драгом Танасковићем
Маристели Додер из Источног Сарајева полицијски позив донио љубав и животни ослонац Маристели Додер из Источног Сарајева полицијски позив донио љубав и животни ослонац
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 42m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 56m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 46m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    14h 1m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 44m
    0