Afera "Dokazi" trese pravosuđe Republike Srpske

09.11.2021. 18:31
0
IZVOR: srpskainfo.com

Zbog afere „Dokazi“, odnosno krađe materijalnih dokaza iz policijskog depoa u kasarni Sarica u Laktašima, upaljen je crveni alarm i u sudovima, jer su, prema Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske, sudovi ti koji obezbjeđuju dokaze, piše Srpskainfo portal.

Član 134. ZKP RS glasi: „Privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija deponuju se u sudu ili sud na drugi način obezbjeđuje njihovo čuvanje“.

Odgovor koje je portal Srpskainfo dobio iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka potvrdio je da je u policijskom depou u kasarni „Sarica“ itekako bilo nezakonitih radnji.

Uslovi

Naime, u međuvremenu je jedna istraga okončana podizanjem optužnice protiv Ž.G. U drugom slučaju zvanično je otvorena istraga protiv više nepoznatih osoba, dok se u jednom predmetu vrše provjere, odnosno nalazi se u fazi prikupljanja informacija.

– Dokazi u policijskom depou u kasarani Sarica su dokazi pravosuđa, prvenstveno nadležnih sudova. Oni su morali znati u kakvim se uslovima čuvaju njihovi dokazi, a ne samo da ih smjeste tamo negdje, a da se niko prethodno nije uvjerio i utvrdio da li uopšte postoje uslovi za bezbjedno čuvanje tih dokaza – objasnio je izvor Srpskainfo.

U banjalučkim sudovima Srpskainfo saznaje da tek trebaju izvršiti uvid u materijalne dokaze u kasarni Sarica, te tako utvrditi šta zaista nedostaje i kolike su razmjere krađe bile u policijskom depou.

Međutim, najtragičnije u svemu je što javnost nije ni bila obaviještena o tome da je uopšte podnesen izvještaj protiv neke osobe zbog nezakonitih radnji u policijskom depou, niti je informisana o tome da je u međuvremenu podignuta optužnica, niti da se vode bilo kakve istrage zbog krađe dokaza, sve do pisanja portala Srpskainfo.

Slika

Foto: S.Pašalić/RAS Srbija

Obeštećenje

I dok iz MUP Republike Srpske na brojna pitanja odgovaraju kako Komisija provjerava stanje dokaza, Srpskainfo saznaje da je iz samo jednog predmeta, preciznije rečeno jedne koverte u policijskom depou u kasarni „Sarica“, nestao novac u protivvrijednosti od 4.000 maraka.

Sada se postavlja pitanje ko će oštećenom u ovom slučaju nadoknaditi „izgubljeni“ novac.

Ovaj kriminal zadokumentovan je i u službenim policijskim bilješkama.

Naime, 28. februara 2020. godine, na osnovu pravosnažnog rješenja Okružnog suda Banjaluka, u prostorije depozita kasarne „Sarica“ došao je Banjalučanin O.K, u pratnji policijskog službenika MUP Republike Srpske.

U pravosnažnom rješenju banjalučkog suda navodilo se da se O.K. vrate predmeti, i to sedam mobilnih telefona, SIM kartice, štedna knjižica i novac u različitim valutama i apoenima.

Predmeti oduzeti od O.K. bili su upakovani u bijelu vreću na kojoj je pisalo ime vlasnika, a koja je bila obezbijeđena samoljepljivom žutom trakom sa natpisom Okružni sud.

Evidencija

Nakon otvaranja bijele vreće u njoj su pronađeni svi predmeti navedeni u rješenju Okružnog suda Banjaluka, osim novca.

Srpskainfo saznaje da je u koverti uredno obilježenom evidens trakom nedostajalo 1.850 evra, 200 maraka i 700 kuna.

O ovom nedostatku sačinjene su službene zabilješke i dostavljene su Policijskoj upravi Banjaluka.

U Registru akata o vođenju deponovanih predmeta pronađen je i akt Okružnog suda Banjaluka broj 011-0-K-07-000045 od 30. juna 2015. godine na kojem je navedeno da je ovlaštenom službenom licu depozita MUP Republike Srpske u kasarni Sarica predata zatvorena koverta bijele boje, zatvorena heft mašinom i zalijepljena samoljepljivom žutom trakom, u kojoj se nalazilo 1.020 maraka.

– Međutim, ovaj akt uopšte nije bio evidentiran u evidenciji, iako je trebao biti, te je pregledom skladišta, gdje su se nalazile bijele koverte, utvrđeno kako nema koverte sa opisom navedenim u aktu Okružnog suda – objasnio je izvor iz Policijske uprave Banjaluka.

I o ovom propustu odmah su upoznati nadležni.

Sljedeće pitanje koje se nameće jeste na koji su način uopšte vođene evidencije o deponovanim predmetima.

Katastrofalni uslovi čuvanja materijalnih dokaza u kasarni „Sarica“, kako je naveo izvor Srpskainfo, mogli su dovesti i do tragičnih posljedica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Oprez pri paljenju vatre na otvorenom Oprez pri paljenju vatre na otvorenom
Nastavljena potraga za nestalim Dragom Tanaskovićem Nastavljena potraga za nestalim Dragom Tanaskovićem
Maristeli Doder iz Istočnog Sarajeva policijski poziv donio ljubav i životni oslonac Maristeli Doder iz Istočnog Sarajeva policijski poziv donio ljubav i životni oslonac
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    20h 22m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    19h 6m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    13h 51m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    10h 50m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    10h 56m
    0