Афера “Ролекс” тресе Европу: Украли 600 милиона евра, новац трошили на невиђени луксуз

05.04.2024. 21:07
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У великој акцији Европског јавног тужилаштва (ЕППО), полиција је у Италији, Аустрији и Словачкој ухапсила 22 особе због сумње да су проневјериле чак 600 милиона евра из европских фондова.

Приликом претреса кућа и просторија компанија у власништву осумњиченог, полицајци су заплијенили сатове Ролекс, скупоцјени накит Картије, злато, криптовалуте и луксузне аутомобиле попут Ламборџинија, Поршеа и Аудија К8. Три особе су ухапшене у Словачкој, две у Аустрији, а 17 широм Италије. Приведено је осам особа, а за још 14 одређен кућни притвор.

Чини се да ЕППО већ дуго има ову криминалну организацију на свом радару, која је наводно развила шему преваре између 2021. и 2023. како би добила средства из италијанског националног плана опоравка и отпорности, дијела Механизма за опоравак и отпорност (РРФ), главног стуба опоравка европских економија погођених пандемијом коронавируса.

Припадници криминалне организације осумњичени су да су аплицирали за грантове за подршку дигитализацији, иновативности и конкурентности малих и средњих предузећа.

Међутим, умјесто да добијени новац улажу у ширење пословања или излазак на страна тржишта, они су правили и депоновали лажне билансе предузећа, како би показали да су предузећа активна и профитабилна, а у ствари постоје само на папиру.

- Група је користила софистициран апарат за прање новца, користећи напредне технологије као што су сервери на “клауду” који се налазе у земљама које не сарађују, ВПН-ови, крипто-имовина и софтвер за вјештачку интелигенцију за креирање лажних докумената - саопштио је ЕППО, додајући да су чланови групе били професионалци са искуством у подношењу захтјева за додјелу јавних средстава. Осумњичени су средства пребацили на своје банковне рачуне у Аустрији, Румунији и Словачкој чим су примили авансе.

Број истрага превара повезаних са фондом ЕУ за опоравак и отпорност значајно је порастао прошле године. Прошле године је отворено више од 200 истрага о преварама у вези са РРФ, вриједним више од 800 милијарди евра. Италија, као највећи корисник овог фонда (око 191 милијарду евра грантова), налази се под посебним надзором тужиоца.

Само у Италији отворено је чак 179 истрага о потенцијално лажном коришћењу европског новца. У свом годишњем извјештају објављеном у фебруару, ЕППО је навела да је 2023. године имала 1.927 истрага у току, а укупна штета у овим истрагама процјењена је на 19,2 милијарде евра због сумње на превару.

Коментари 0
Повезане вијести
Аутом се закуцао у радар у Прњавору па ухапшен Аутом се закуцао у радар у Прњавору па ухапшен
Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије
Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    8h 8m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    7h 3m
    3
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    11h 25m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    1h 51m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    10h 26m
    1