Афера “Ролекс” тресе Европу: Украли 600 милиона евра, новац трошили на невиђени луксуз

05.04.2024. 21:07
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У великој акцији Европског јавног тужилаштва (ЕППО), полиција је у Италији, Аустрији и Словачкој ухапсила 22 особе због сумње да су проневјериле чак 600 милиона евра из европских фондова.

Приликом претреса кућа и просторија компанија у власништву осумњиченог, полицајци су заплијенили сатове Ролекс, скупоцјени накит Картије, злато, криптовалуте и луксузне аутомобиле попут Ламборџинија, Поршеа и Аудија К8. Три особе су ухапшене у Словачкој, две у Аустрији, а 17 широм Италије. Приведено је осам особа, а за још 14 одређен кућни притвор.

Чини се да ЕППО већ дуго има ову криминалну организацију на свом радару, која је наводно развила шему преваре између 2021. и 2023. како би добила средства из италијанског националног плана опоравка и отпорности, дијела Механизма за опоравак и отпорност (РРФ), главног стуба опоравка европских економија погођених пандемијом коронавируса.

Припадници криминалне организације осумњичени су да су аплицирали за грантове за подршку дигитализацији, иновативности и конкурентности малих и средњих предузећа.

Међутим, умјесто да добијени новац улажу у ширење пословања или излазак на страна тржишта, они су правили и депоновали лажне билансе предузећа, како би показали да су предузећа активна и профитабилна, а у ствари постоје само на папиру.

- Група је користила софистициран апарат за прање новца, користећи напредне технологије као што су сервери на “клауду” који се налазе у земљама које не сарађују, ВПН-ови, крипто-имовина и софтвер за вјештачку интелигенцију за креирање лажних докумената - саопштио је ЕППО, додајући да су чланови групе били професионалци са искуством у подношењу захтјева за додјелу јавних средстава. Осумњичени су средства пребацили на своје банковне рачуне у Аустрији, Румунији и Словачкој чим су примили авансе.

Број истрага превара повезаних са фондом ЕУ за опоравак и отпорност значајно је порастао прошле године. Прошле године је отворено више од 200 истрага о преварама у вези са РРФ, вриједним више од 800 милијарди евра. Италија, као највећи корисник овог фонда (око 191 милијарду евра грантова), налази се под посебним надзором тужиоца.

Само у Италији отворено је чак 179 истрага о потенцијално лажном коришћењу европског новца. У свом годишњем извјештају објављеном у фебруару, ЕППО је навела да је 2023. године имала 1.927 истрага у току, а укупна штета у овим истрагама процјењена је на 19,2 милијарде евра због сумње на превару.

Коментари 0
Повезане вијести
Припадници полиције из Источног Сарајева дарују крв Припадници полиције из Источног Сарајева дарују крв
МУП Српске трага за Фатоном Хајризијем, упутили апел грађанима МУП Српске трага за Фатоном Хајризијем, упутили апел грађанима
Упућене пријетње запосленом у БХРТ-у Упућене пријетње запосленом у БХРТ-у
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 3m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 2m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 38m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    14h 59m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 42m
    9