Афера “Ролекс” тресе Европу: Украли 600 милиона евра, новац трошили на невиђени луксуз

05.04.2024. 21:07
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У великој акцији Европског јавног тужилаштва (ЕППО), полиција је у Италији, Аустрији и Словачкој ухапсила 22 особе због сумње да су проневјериле чак 600 милиона евра из европских фондова.

Приликом претреса кућа и просторија компанија у власништву осумњиченог, полицајци су заплијенили сатове Ролекс, скупоцјени накит Картије, злато, криптовалуте и луксузне аутомобиле попут Ламборџинија, Поршеа и Аудија К8. Три особе су ухапшене у Словачкој, две у Аустрији, а 17 широм Италије. Приведено је осам особа, а за још 14 одређен кућни притвор.

Чини се да ЕППО већ дуго има ову криминалну организацију на свом радару, која је наводно развила шему преваре између 2021. и 2023. како би добила средства из италијанског националног плана опоравка и отпорности, дијела Механизма за опоравак и отпорност (РРФ), главног стуба опоравка европских економија погођених пандемијом коронавируса.

Припадници криминалне организације осумњичени су да су аплицирали за грантове за подршку дигитализацији, иновативности и конкурентности малих и средњих предузећа.

Међутим, умјесто да добијени новац улажу у ширење пословања или излазак на страна тржишта, они су правили и депоновали лажне билансе предузећа, како би показали да су предузећа активна и профитабилна, а у ствари постоје само на папиру.

- Група је користила софистициран апарат за прање новца, користећи напредне технологије као што су сервери на “клауду” који се налазе у земљама које не сарађују, ВПН-ови, крипто-имовина и софтвер за вјештачку интелигенцију за креирање лажних докумената - саопштио је ЕППО, додајући да су чланови групе били професионалци са искуством у подношењу захтјева за додјелу јавних средстава. Осумњичени су средства пребацили на своје банковне рачуне у Аустрији, Румунији и Словачкој чим су примили авансе.

Број истрага превара повезаних са фондом ЕУ за опоравак и отпорност значајно је порастао прошле године. Прошле године је отворено више од 200 истрага о преварама у вези са РРФ, вриједним више од 800 милијарди евра. Италија, као највећи корисник овог фонда (око 191 милијарду евра грантова), налази се под посебним надзором тужиоца.

Само у Италији отворено је чак 179 истрага о потенцијално лажном коришћењу европског новца. У свом годишњем извјештају објављеном у фебруару, ЕППО је навела да је 2023. године имала 1.927 истрага у току, а укупна штета у овим истрагама процјењена је на 19,2 милијарде евра због сумње на превару.

Коментари 0
Повезане вијести
Заплијењено 250 килограма кокаина Заплијењено 250 килограма кокаина
Аутом се закуцао у радар у Прњавору па ухапшен Аутом се закуцао у радар у Прњавору па ухапшен
Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије
Најчитаније
 • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
  15h 12m
  0
 • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
  15h 19m
  3
 • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
  12h 1m
  0
 • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
  6h 39m
  0
 • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
  7h 11m
  0