Aкција СИПА-e у Сарајеву: Осумњичени бивши премијер, министар и директор

07.12.2022. 09:05
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Полицијски службеници агенције за истраге и заштиту (СИПА), данас су, у склопу оперативне акције “Магнет”, на подручју Сарајева започели претресе стамбених и помоћних објеката и покретних ствари на више локација.

Наведене активности, како су навели у СИПА, спроводе се због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела удруживање ради чињења кривичних дјела и злоупотреба положаја или овлашћења прописана Кривичним законом ФБиХ.

- Претреси се врше по налогу Кантоналног суда у Сарајеву и под надзором Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево а у сарадњи са Федералном управом полиције и Министарством унутрашњих послова Кантона Сарајево -додали су у СИПА.

Портал Кликс сазнаје да су предмет акције јавне набавке на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву.

Осумњичени су бивши директор КЦУС-а Фарис Гавранкапетановић, бивши премијер Кантона Сарајево Фикрет Мусић (СДП), бивши кантонални министар здравства Златко Вуковић (СДП) и радница КЦУС-а Муведета Чедић.

Гавранкапетановић је био на челу КЦУС-а скоро 12 година, до 2012. године.

Мусић је био кантонални премијер од 2011. до 2012. године, а у истом периоду је Вуковић био на челу Министарства здравства.

Тужилаштво Кантона Сарајево је раније сумњичило Гавранкапетановића да је у периоду од 2004. до 2010. године несавјесним пословањем оштетио КЦУС за 23,5 милиона марака јер је, између осталог, склапао штетне уговоре у поступцима јавних набавки.

Тужилаштво га још сумњичи да је у КЦУС незаконито запослио 260 особа, да је са појединим упосленицима закључивао менаџерске уговоре те да је прикривао губитке у пословању клинике. Тужиоци су га теретили да је таквим поступцима остварио имовинску корист.

Коментари 0
Повезане вијести
У Палама ухапшено лице у оквиру међународне акције У Палама ухапшено лице у оквиру међународне акције
Акција "Блек тај": Међу ухапшенима високи функционери полицијских агенција и институција Акција "Блек тај": Међу ухапшенима високи функционери полицијских агенција и институција
На подручју Источног Сарајева ухапшено једно лице На подручју Источног Сарајева ухапшено једно лице
Најчитаније
 • Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија!
  13h 57m
  3
 • Прича о мртвој драгој – Ленка Дунђерски и Лаза Костић
  19h 11m
  0
 • Сутра прекид електричне енергије у Источној Илиџи
  9h 42m
  1
 • Брат министра БиХ Војина Мијатовића насмрт претучен у Београду
  18h 0m
  0
 • Милица Боровчанин ученик генерације СШЦ „Василије Острошки“
  15h 39m
  4