Акцизе на гориво корак ближе суспензији

26.07.2022. 19:24
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву у првој комисијској фази подржала Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о акцизама у БиХ, којим се предвиђа укидање акциза на нафтне деривате на шест мјесеци.

Ово законско рјешење је, иначе, на дневном реду сутрашње сједнице Дома народа парламента БиХ.

Душанка Мајкић, предсједавајућа Комисије, истакла је да предложени закон има низ недостатака, због чега је најавила да ће у наредној фази његовог разматрања уложити амандмане како би се та питања ријешила.

Посланик Денис Звиздић поздравио је зелено свјетло које је јуче дала Комисија те очекује да ће гориво појефтинити.

- То у пракси значи помоћ грађанима и привреди путем смањења цијена горива до 0,50 КМ по литру - навео је Звиздић.

Огласио се и делегат Саша Магазиновић, те навео да је Комисија за финансије и буџет Дома народа подржала закон. Како је он навео на Тwиттеру, за су гласали Денис Бећировић, Амир Фазлић и Душанка Мајкић, док су уздржане биле Марина Пендеш и Лидија Брадара, а против није гласао нико.

- Ако укинемо акцизе, гориво ће знаћајно појефтинити. Здрав разум и примјери из регије кажу – да - навео је Магазиновић.

Предложеним измјенама закона акцизе на нафтне деривате би износиле нула КМ, а ова мјера заштите становништва, које је погођено инфлаторним кретањима, примјењивала би се шест мјесеци.

У међувремену, донекле охрабрујуће вијести стигле су јуче с неколицине бензинских пумпи у БиХ, гдје је гориво наставило да појефтињује, па су забиљежени и примјери да литар, након дужег времена, кошта испод три марке. Такви примјери су, међутим, још ријетки.

Тако је на једној пумпи у Новом Травнику супер 95 јуче коштао 2,96 КМ, колико је требало издвојити за литар овог горива и на једном продајном мјесту у Фојници, а такав примјер забиљежен је и у Витезу.

С друге стране, у Бањалуци је данас, према доступним подацима, БМБ 95 коштао од 3,05 до 3,49, а за литар евродизела пет требало је издвојити од 3,25 до чак 3,61 КМ.

Покушали смо сазнати и какве се цијене могу очекивати наредних дана, али одговоре из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске нисмо добили.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге
Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    21h 17m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    18h 46m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    13h 0m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    18h 4m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    9h 12m
    0