Aлармантан број несталих у Mексику

03.10.2023. 20:24
0
ИЗВОР: srna.rs

Комитет УН за присилне нестанке изразио је данас забринутост због неадекватне истраге "алармантног" броја нестанака у Мексику, посљедично малог броја кривичних пресуда и скоро апсолутне некажњивости.

Комитет је позвао мексичку Владу да осигура транспарентност методологије која се користи за ажурирање базе података. За сада нису објављени детаљи о могућим промјенама.

У Мексику је тренутно 111.896 људи на листи несталих у званичној бази података Министарства унутрашњих послова, што је број који не укључује много више људи који су нестали и касније пронађени мртви.

Већина је нестала од 2006. године, када је тадашњи предсједник Фелипе Калдерон објавио "рат против дроге", мобилишући оружане снаге да се боре против све моћнијих картела и покренувши талас насиља који и данас потреса земљу.

Крајем јула, мексички предсједник Андрес Мануел Лопез Обрадор најавио је ревизију владине базе података, сугеришући да је стварни број несталих заправо мањи.

Коментари 0
Повезане вијести
Настављена потрага за несталим Драгом Танасковићем Настављена потрага за несталим Драгом Танасковићем
Данка прегажена возилом па бачена на дивљу депонију? Данка прегажена возилом па бачена на дивљу депонију?
Искључена повезаност особа са снимка са нестанком Данке Илић Искључена повезаност особа са снимка са нестанком Данке Илић
Најчитаније
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    22h 41m
    5
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    21h 3m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    17h 35m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    19h 28m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    18h 13m
    1