Петар Други Карађорђевић: Посљедњи српски и југословенски краљ

03.11.2022. 11:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Петар Други Карађорђевић /1923-1970/, посљедњи српски и југословенски краљ, умро је на данашњи дан, 3. новембра 1970. године.

Био је први син краља Александра Првог и краљице Марије.

У вријеме убиства свог оца 1934. године, Петар Други био је малољетан, па је краљевска власт пренијета на Намјесништво које је у тестаменту одредио краљ Александар Први, на челу са намјесником кнезом Павлом Карађорђевићем, а чланови су били још Иво Перовић и Раденко Станковић.

Послије војног пуча против кнеза Павла и владе Цветковић-Мачек, који су донијели одлуку о приступању Југославије Тројном пакту, Петар Други је проглашен пунољетним.

У земљи је владао само 19 дана, пошто је 14. априла на приједлог предсједника владе армијског генерала Душана Симовића одведен у избјеглиштво након инвазије Сила осовине.

Краљ Петар Други је подржавао четнике - пуковника /потоњег армијског генерала/ Драгољуба Михаиловића. Када су се савезници преоријентисали на партизански покрет предвођен комунистима, краљ Петар Други је под притиском Британаца позвао своје присталице да ступе у партизане.

Према споразуму Шубашић-Тито са краја 1944. године, краљ је марта 1945. преинео своја овлашћења на трочлано Намјесништво.

Краљ Петар Други је збачен са пријестола одлуком нове комунистичке Уставотворне скупштине ФНРЈ од 29. новембра 1945. Послије рата се населио у САД.

Преминуо је 3. новембра 1970. у Денверу од цирозе јетре.

Био је сахрањен у манастиру Светог Саве у Либертивилу, у савезној држави Илиноис, а 2013. године његови остаци пренесени су у цркви Светог Ђорђа на Опленцу. 

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан живот изгубио легендарни Драган Манце На данашњи дан живот изгубио легендарни Драган Манце
На данашњи дан умро Балзак - савршени писац несавршеног стила На данашњи дан умро Балзак - савршени писац несавршеног стила
Годишњица смрти “Чика Пере”, омиљеног српског владара: Круна стигла касно, слава живи вјечно Годишњица смрти “Чика Пере”, омиљеног српског владара: Круна стигла касно, слава живи вјечно
Најчитаније
 • Сјећање: Шест година без Милана Микана Кнежевића
  18h 35m
  0
 • ПУ Источно Сарајево: Мотоциклиста задобио повреде опасне по живот
  20h 3m
  0
 • Саборна црква у Сарајеву прославља крсну славу
  18h 15m
  0
 • У саобраћајној незгоди повријеђено седам лица
  15h 21m
  0
 • Изазовна и неистражена пећина код Сокоца (ФОТО)
  21h 4m
  0