Алармантан пораст насиља дјеце над родитељима у Српској

13.04.2023. 09:24
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Насиље дјеце над родитељима у Републици Српској у сталном је порасту, упозоравају невладине организације, које се баве заштитом жртава породичног насиља.

У Анализи случајева насиља у породици, које је недавно објавила Фондација „Лара“ Бијељина, наводи се да је насиље мужева над женама и даље доминантно, али да је све више случајева насиља над родитељима.

У скоро 30 одсто анализираних случајева породичног насиља, у којима су тужилаштва одустала од кривичног гоњења, насилници су одрасла дјеца, најчешће синови, а жртве остарјели родитељи, најчешће мајке.

По правилу, мајке насиље пријаве полицији тек након дугогодишњег малтретирања, али и у таквим случајевима брзо одустану и не желе да свједоче пред тужилаштвом, надајући се да ће се насилни син или кћерка „поправити“ и „дозвати памети“.

И у Сигурним кућама склониште тражи све више жена у познијој доби, које су на удару насилне дјеце.

У Сигурној кући за жене и дјецу жртве насиља у Бањалуци су током 2022. године боравиле три жене старије од 65 година, међу којима је је била и старица од 80 година.

– Тренутно у Сигурној кући такође бораве жене које су биле изложене насиљу од стране синова. Ово су веома специфични случајеви у којима је потребна додатна пажња и подршка жртвама – каже за Српскаинфо Александра Петрић, програмска директорка Фондације „Удружене жене“, у склопу које дјелује и бањалучка Сигурна кућа.

Насиље често траје дуже вријеме, јер се мајке због емотивне бриге и повезаности са дјецом, без обзира на насиље које трпе, тешко одлучују да насиље пријаве, да траже мјере заштите које су им доступне по Закону о заштити од насиља у породици, објашњава она.

Коментари 0
Повезане вијести
Оптужен због вишеструког насиља над родитељима и кћерком Оптужен због вишеструког насиља над родитељима и кћерком
Пијан беби разбио главу металном шипком Пијан беби разбио главу металном шипком
Лучић потписао уговоре којим су сигурне куће добиле по 12.500 КМ Лучић потписао уговоре којим су сигурне куће добиле по 12.500 КМ
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    16h 46m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    16h 17m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    12h 33m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    16h 40m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    8h 28m
    2