Александар Ласица задовољан учинком „Романије“ у протеклој сезони

13.05.2020. 20:34
0
ИЗВОР: Катера

Пандемија вируса корона прекинула је спортска такмичења широм свијета, те су се многа фудбалска првенства одложила до даљњег или прекинула. Тако је било и са такмичењем у Другој лиги Републике Српске, гдје је првенство завршено након 16. кола.

Фудбалски клуб „Романија“ из Пала се прошлог љета, након девет година такмичења у Регионалној лиги Републике Српске, вратио у друголигашко првенство и одлично почео сезону, а због вируса корона, завршио такмичење на 5. мјесту и обезбиједио опстанак у Другој лиги, што је био главни циљ управе овог клуба.

Предсједник „Романије“ Александар Ласица у разговору за Катеру каже да је задовољан учинком клуба који са клупе успјешно предводи тренер Срђан Делипара, посебно јер је овај клуб изборио учешће у друголигашком рангу након дуго година.

- На старту првенства сам обећао опстанак и позицију клуба између 4. и 8. мјеста. ФК „Романија“ је након улоге аутсајдера, брзо преузела улогу фаворита. Екипа је била одлична и на терену, али и ван њега, што је мени као предсједнику клуба било посебно драго – каже Ласица и додаје да, наравно, увијек може боље.

Слика

Ласица истиче да, када се осврнемо на протекло првенство, од самог старта сезоне можемо увидјети да су лидери на табели били само два клуба,  а то су „Леотар“ и „Романија“.

- Овом приликом честитам екипи „Леотара“ на освојеном првом мјесту на табели и желим да кажем да титула првака заслужено иде у Требиње, без обзира на прекид првенства. Било је мечева гдје смо можда направили лошији резултат од очекиваног, али је било и изненађења, посебно на гостујућим теренима, гдје смо освајали цијели плијен – каже Ласица.

Он каже да је у овом тренутку још рано говорити о припремама тима за наредну сезону, посебно зато што је вирус корона отежао нормално функционисање на свим пољима, па тако и у фудбалском свијету.

- Школа фудбала ускоро почиње са тренинзима, само чекамо одлуку Министарства породице, омладине и спорта РС. Сви регистровани играчи на које смо рачунали у протеклој сезони су нам још увијек на располагању, али о томе ћемо више знати када почну припреме за наредну сезону – каже Ласица.

Слика

Он каже да, ако наставе тренд функционисања као од првог дана његовог доласка у клуб, може се рећи да неће бити ослабљени, него само појачани на одређеним позицијама.

- Велико је интересовање играча из нашег града и окружења. Свима је јасно да је нова струја у клубу позитивна и да неке шок терапије одлично дјелују – каже Ласица и истиче да је пезадовољан функционисањем омладинског погона.

За добар и предан рад играча из омладинског погона и из школе фудбала, велику улогу је одиграо бивши фудбалер и данас тренер омладинских селекција „Романије“ Сретко Вуксановић.

- Наша школа фудбала постоји тек годину дана, а већ смо направили добре резултате и освајамо турнире. Тренеру Вуксановићу су на располагању и тренери Никола Живковић и Стефан Јокић, који су такође овај позив схватили озбиљно и на обострано задовољство стварамо добар темељ за будућност наше „Романије“ – истиче Ласица.

Ласица додаје да „Романија“, поред сениорског састава, има и пионирски и кадетски тим, док тренутно нема јуниорски тим за такмичења.

- Велику помоћ имамо од стране Школе фудбала „Пикси“ која нам је уступила своје кадете за прошлу сезону, а планирамо сарадњу да наставимо и сљедеће сезоне. Све ово говорим из разлога што је наша школа најмлађа у региону и још увијек немамо играче који су спремни за старије категорије. Тек за неких шест до седам година ћемо моћи причати о талентима, који ће моћи да конкуришу за први тим – додаје Ласица.

Према његовом мишљењу, „Романији“ ће од наредне сезоне у Другој лиги РС бити доста лакше да крене у поход по „визу“ за Прву лигу РС, првенствено јер су стекли неопходно искуство.

- Екипе против којих смо играли у овој сезони су одличне и у играчком и у организационом смислу. Претежно су то били учесници Премијер лиге БиХ и Прве лиге РС. Тимови попут „Леотара“, „Гласинца“, „Дрине“ из Зворника и других су за велико поштовање. Драго ми је што се наш клуб нашао и снашао у том друштву, те показао да смо фаворити за највиши пласман – каже Ласица.

Ласица додаје да се стање у Управи ФК „Романије“ у протеклих годину дана драстично промијенило, те да је у том кратком периоду успио да обезбједи четири гарнитуре дресова, реквизите за тренинг, косачицу за терен, торбе, тренерке и сву неопходну опрему.

- Тужно је да се многи и даље хвале како су некад успјешно водили клуб у Другој и Првој лиги Републике Српске, а да сад неко мора од нуле кренути и да мора финансијска средства трошити на основне ствари. Клуб са овако дугом традицијом је морао након тих „успјешних“ сезона оставити иза себе неки темељ – додаје Ласица.

Он каже да је поносан на садашње чланове Управе „Романије“, играче, тренере и на људе који су им помогли да паљанска „Рома“ буде заштитни знак Пала.

Слика

- Фудбалски терен је у одличном стању. Прије пар дана смо сервисирали подлогу, то је редовна сезонска обавеза која годинама није испоштована. Помоћне просторије реновирамо у складу са финансијама, а реконструисали смо много елемената који су ту још од изградње стадиона 1985. године – истиче Ласица.

Према његовим ријечима, СРЦ „Влајко Петровић“, како се званично зове стадион „Романије“ у складу са обећањима Скупштине града Источно Сарајево, требао би да добије модерну атлетску стазу.

Међу важним пројектима који су изграђени у кругу СРЦ „Влајко Петровић“ јесте и спомен обиљежје погинулим фудбалерима ФК „Романије“ у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    9h 42m
    7
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    23h 24m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    22h 52m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    7h 44m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    21h 43m
    0